Alianță între monarhiștii români și cei polonezi

0

Lideri ai mișcărilor monarhiste din Polonia și România s-au întrunit la castelul Zbozenna din Polonia pentru crea premisele unei alianțe între cele două mișcări civice. Între Clubul Monarhiștilor Polonezi și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei din România există un parteneriat funcțional din anul 2019.

Acum, cele două organizații doresc să ridice parteneriatul la rangul de alianță strategică. Întrunirea din castelul Zbozenna a fost organizată la inițiativa liderului monarhiștilor polonezi, Jan Lech Skowera. La reuniune au participat lideri politici, precum președintele Forței Dreptei Mureș, consilierul local Mihai Farcaș, oameni de cultură, precum compozitorul Slawomir Czarniecki, arhitectul Karol Pietrucha sau artista plastică Ilona Skowera, antreprenori, precum Valentin Lungu, care este vicepreședinte la nivel național al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, profesori universitari, istorici, jurnaliști sau artiști plastici.

Pe lângă idealul restaurării monarhiei, cele două mișcări civice vor sprijini și aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, precum și Unirea României cu Moldova, dacă cetățenii celor două state vor dori acest lucru. De asemenea, monarhiștii polonezi și români și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, care rezistă în fața agresiunii rusești.

Până acum, cooperarea dintre monarhiștii români și polonezi a generat câte un forum economic la Wroclaw, Cluj-Napoca și Chișinău, în prezența și sub auspiciile Familiei Regale a României, proiecte caritabile în Moldova, proiecte academice în Cluj-Napoca, precum și începutul unui parteneriat între autoritățile regionale din Cluj și Silezia Inferioară, precum și bazele unor parteneriate între autoritățile locale din comunele Râciu (România), Czernica (Polonia) și Mășcăuți (Moldova).

Alianța dintre monarhiștii români și polonezi promovează valorile etice, morale și religioase creștine ca fundament al unei monarhii constituționale parlamentare, democratice și liberale.


banner