Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare: Cerem declararea stării de calamitate cauzată de seceta severă şi arşiţa atmosferică

0

Fermierii cer Guvernului ca până pe 31 iulie să fie declarată stare de calamitate din cauza secetei severe și a arșiței în toate zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este afectată, relatează Agerpres.

Fermierii susțin că au înregistrat pagube uriașe cauzate de seceta din iarna 2021-2022, primăvara acestui an și continuată de arșița din această vară. „Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară, care au un grad de afectare între 90-100%.

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022”, a transmis Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.
Autorii scrisorii spun că fermierii au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale și au achitat taxele și impozitele.

“Stimate Domnule Premier Nicolae Ciucă, Stimate Domnule Ministru Petre Daea, vă solicităm să iniţiaţi cu celeritate demersurile pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă şi declararea stării de calamitate datorate secetei pedologice severe şi arşiţei atmosferice, până la 31 iulie 2022”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Scrisoarea a fost semnată de reprezentanţii organizaţiilor: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR.

Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3500 de membri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane hectare, la care se adaugă 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează o cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului alimentar românesc.

 

banner