Anchetă epidemiologică după ce o clujeancă venită dintr-o țară tropicală a murit de malarie

0

O anchetă epidemiologică a fost declanșată la Cluj-Napoca, după ce o femeie de 47 de ani a murit de malarie. Este vorba despre fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, care a fost plecată în vacanță într-o țară tropicală. Autoritățile medicale recomandă tuturor celor care au călătorit în țări tropicale să își monitorizeze sănătatea timp de 4 săptămâni de la întoarcerea în țară, iar la cel mai des întâlnit indiciu, cum ar fi febra, să se prezinte la medic.

Ancheta epidemiologică declanșată presupune consultarea persoanelor din anturajul femeii decedate de malarie. Ea nu presupune, însă, contactarea tuturor persoanelor care s-au întors din zone tropicale, ci atenționarea ca aceștia să își monitorizeze atent starea de sănătate, spune medicul Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică din Cluj.

Malaria se transmite prin înțepătura țânțarului Anofel, nu se transmite prin contactul cu persoana infectată, dar poate fi luată prin transfuzii de sânge sau transplant. Se manifestă cu febră, oboseală, stări de vomă și dureri de cap.

Medicii fac apel către persoanele care au călătorit de curând în țări tropicale, precum Zanzibarul sau Tanzania, să se prezinte la medic la cea mai mică suspiciune. Malaria poate fi prevenită nu doar prin vaccinare, ci prin administrarea unui tratament medicamentos (tablete).

La Cluj-Napoca a mai fost semnalat un alt pacient cu malarie, care este internat și este pe cale de vindecare, a mai precizat Mihai Moisescu directorul Direcției de Sănătate Publică din Cluj.

Ancheta epidemiologică de la Cluj a fost declanșată după ce o femeie de 47 de ani a fost găsită decedată în casă. Medicii legiști au stabilit cauza morții ei: este vorba despre contactarea malariei. Femeia decedată este fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, iar Poliția deschisese un dosar de ucidere din culpă în acest caz.

VEZI ȘI:

Medicii au stabilit cauza decesului Cameliei Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj

banner