Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene, într-un turneu de amploare în Spania

0

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare
amploare al Ansamblului de Balet în 14 localități din Regatul Spaniei. Publicul spaniol, dar și publicul român din diaspora se vor putea bucura de două dintre cele mai cunoscute și îndrăgite spectacole de balet din toate timpurile: Spărgătorul de nuci și Lacul lebedelor.

După turneele de mare succes din China, Italia, Franța și Germania, Ansamblul de Balet al Operei române clujene va ajunge și pe tărâmuri spaniole, într-o țară cu o îndelungată tradiție de balet. Alicante, Albacete, La Nucia, Riba-Roja de Turia, Calp, Barbastro, Zaragoza, Gandia, Xàtiva, Valencia, Ávila‎, Salamanca, León și Medina del Campo, sunt cele 14 localități în care vor fi prezentate spectacolele, în perioada 12 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024.

Pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, premiera producției actuale a baletului
Lacul lebedelor, semnată de Maestrul Vasile Solomon, a avut loc în anul 2016, având o
viziune coregrafică de excepție, ce continuă să captiveze publicul.

Lacul lebedelor este unul dintre cele mai prestigioase și cunoscute spectacole de balet din lume, în mod special datorită muzicii extraordinare a lui Ceaikovski și a talentaților coregrafi Marius Petipa și Lev Ivanov, care au creat producții uluitoare. Povestea emoționantă despre dragoste, magie și metamorfoză, cu mișcări de dans grațioase, costume deosebite și o partitură muzicală spectaculoasă, creează o experiență unică și de neuitat.

Spărgătorul de nuci este un spectacol regizat și coregrafiat tot de Maestrul Vasile Solomon – un balet fantezie în două acte, pe un libret de Marius Petipa, bazat pe nuvela cu același nume de E. T. A. Hoffmann și plasat pe muzica incredibilă a lui P. I. Ceaikovski.

Într-un limbaj coregrafic clasic, respectând în totalitate povestea lui Hoffman, acțiunea baletului se petrece în Ajunul Crăciunului. Acest spectacol a devenit o tradiție a Crăciunului, datorită temei sale, precum și a spectaculoasei partituri scrise de P.I. Ceaikovski.

Multe dintre fragmentele muzicale ale acestui balet sunt bine-cunoscute și adesea asociate cu sărbătoarea Crăciunului. Povestea introduce publicul în atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care a devenit o tradiție anuală de Crăciun în multe țări.

Două producții remarcabile, cu decoruri și costume spectaculoase, în distribuții excepționale, cu unul dintre cele mai bune Ansambluri de balet din România, vor purta publicul spaniol în lumea fantastică și minunată a lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Astfel, Opera Națională Română Cluj-Napoca invită publicul în două călătorii captivante, într-un tărâm în care dragostea și magia se combină cu grația și eleganța dansului clasic.

Andreea Jura, Dan Haja, Mircea Munteanu, Lucian Bacoiu, Doina Florea, Adelina Gribincea, Cristina Pop și Vlad Maier sunt soliștii principali ai Ansamblului de Balet, cu o vastă experiență în numeroase roluri interpretate pe scene naționale și internaționale, spectacole care îi recomandă ca fiind unii dintre cei mai buni balerini români.

Ansamblul de balet a luat naștere în anul 1919, odată cu fondarea Operei Naționale Române Cluj-Napoca, prima instituție lirică din România. În fiecare an, la Opera din Cluj sunt sold out peste 40 de spectacole de balet, ceea ce confirmă că publicul clujean este îndrăgostit de spectacolele pe care Ansamblul de Balet Cluj le propune, fie că este vorba de un spectacol tradițional sau de o premieră.

VEZI ȘI:

Concerte de Crăciun în spiritul de la Viena: Regalul Vienez, turneu de operă prin toată țara

Teatrul Național și Opera din Cluj-Napoca vor fi restaurate cu 20 de milioane de euro

 

 

banner