Argila Albastră de Râciu, un business care crește din pământ și apă

2

Cosmin Gârbu conduce o afacere originală, care crește, la propriu, din pământ și apă. Familia sa deține cariera care produce deja cunoscuta Argilă Albastră de Râciu. Este vorba de o argilă cu certe proprietăți curative și cosmetice, atestate de cercetători ai Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și de cei ai Institutului de Cercetări Miniere din Cluj-Napoca.

Compania Romcos produce pachete din pulbere de argilă, utilă pentru tratarea unor boli precum gastrita sau ulcerul. Însă cele 42 de microelemente pe care le conține această argilă o transformă și într-un produs cosmetic apreciat, utilizat inclusiv împotriva unor afecțiuni ale pielii, precum acneea. Singurul activator al argilei din Râciu este apa.

Cosmin Gârbu afirmă că descoperirea Argilei Albastre de Râciu s-a produs întâmplător, în anul 1998, în timp ce tatăl său exploata argilă pentru ceramică. După ce a ajuns la filonul de argilă albastră, el a dus mostre la analize în laboratoarele clujene, iar faptul că microelementele conținute de această argilă sunt beneficie corpului omenesc, i-a încurajat pe membrii familiei Gârbu să devină ”cobaii” afacerii lor. Ei au utilizat argila pentru a încerca să trateze diferite afecțiuni. Uneori a mers, alteori nu. Însă faptul că argila a produs unele efecte favorabile în tratatea unor afecțiuni, l-a convins pe Cosmin Gârbu să se adreseze cercetătorilor științifici din București, care au confirmat, după analize de laborator, că argila chiar are efect terapeutic.

Acum, Argila Albastră de Râciu este distribuită în farmacii și în magazine de tip Plafar din toată țara. Compania care exploatează această argilă are șase angajați permanenți. Însă este foarte important faptul că Argila Albastră de Râciu a devenit un brand important pentru comunitate, spune consilierul local Ciprian Belean. El adăugă faptul că această resursă, dacă este utilizată în mod chibzuit, poate aduce prosperitate în întreaga comunitate.

Mai multe detalii, în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Padurean.

banner