Berea cea de toate zilele – Clujul se dotează cu peco-uri de bere

0

Clujenilor le place să consume bere, încă din Evul Mediu, așa cum atestă documentele păstrate în arhivele orașului. Din secolul al XIX-lea, una dintre sursele de mândrie ale clujenilor era fabrica de bere Ursus. Chiar dacă berea Ursus este fabricată în prezent în Buzău, la Cluj au rămas berari pricepuți, care produc bere artizanală. Berile lor, precum și multe alte beri artizanale pot fi găsite acum în rețeaua de peco-uri de bere care funcționează sub egida RomBeer.

Cel care a avut ideea de a deschide peco-uri de bere este basarabeanul Igor Leșan. A locuit o vreme în Cluj-Napoca, apoi s-a mutat în București și a revenit în capitala Transilvaniei pentru a deschide o stație de bere. Este vorba de peco-ul de bere din Cluj-Napoca, de pe strada București, numărul 89. De acolo, clujenii își pot cumpăra 30 de sortimente de bere vrac și peste 150 de sortimente de bere îmbuteliate în sticle.

Berile provin de la 42 de berari pricepuți. Stația de bere RomBeer din cartierul Mărăști nu este singura din județ. Mai există astfel de stații și în Florești, precum și o stație expres în cartierul Bună Ziua.

Care este conceptul de peco de bere? Cum se dezvoltă piața berii artizanale din România?

La aceste întrebări a răspuns Igor Leșan, prezent în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean.