Asimptomaticii, externați după 48 de ore și izolați la domiciliu, anunță ministrul Sănătății

0

Pacienții asimptomatici care au fost diagnosticați cu SARS-CoV-2 vor fi internați doar pentru 48 de ore, urmând ca după acest interval să stea în izolare la domiciliu, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

”Se va merge pe internarea asimptomaticilor cu evaluare de maximum 48 de ore şi decizia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, dacă vorbim de COVID-19. Medicul curant va avea posibilitatea de a-şi susţine diagnosticul pus, DSP-ul va da actul administrativ după cele 48 de ore de evaluare în spital. Persoanele infectate simptomatice vor fi internate în spital, cu posibilitatea externării la ameliorarea simptomelor”, a precizat Nelu Tătaru.

În urma dezbaterii legii carantinei în Camera Juridică a Senatului, Tătaru a afirmat în ceea ce privește detașarea medicilor: ”Se va merge gradual, de la detaşare voluntară şi acolo unde nu vor fi cadre se vor face şi detaşări nevoluntare, cu plata unor indemnizaţii şi asigurarea cazării şi diurnei”.

Carantina la graniță rămâne și ea valabilă pentru persoanele care vin din zonele roşii, iar bunurile vor fi carantinate pentru dezinfecție și abia apoi restituite, a mai menționat ministrul Sănătății. Potivit oficialului, tratamentul pentru Covid-19 va putea fi refuzat doar pe proprie răspundere.