Asociația VeDem Just, câștigător al Premiului ICDE „România Europeană 2021”

1

Premiul ICDE „România Europeană 2021” a fost acordat asociației Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) pentru promovarea educației juridice și pentru reușita introducerii acesteia ca disciplină în învățământul preuniversitar, susținând astfel statul de drept și promovând valorile democratice europene în România. 

El a fost acordat de președintele ICDE, prof.univ.dr. Valentin Naumescu, în cadrul unui eveniment organizat online, președintelui VeDemJust, Lucian Checheriță. ”Se recunosc, astfel, eforturile derulate în ultimii șase ani de asociația VeDem Just printr-un program national de educarea a copiilor și tinerilor în spiritul legilor, concretizat în ore ținute în școli și licee, redactarea unui ghid de educație juridică, instruirea profesorilor pentru a preda acest optional, tabere tematice pentru adolescenți, o aplicație informative pentru telefonul mobil. Punctul culminant a fost aprobarea de către Parlament a Legii nr. 273/2021 care prevede că printre competențele-cheie care se vor dobândi de către elevii din învățământul primar și cel gimnazial de învățământ vor fi și cele juridice”.

Câștigătorii edițiile anterioare: 2020 – Emilia Șercan; 2019 – Laura Codruța Kovesi.

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană este un think tank înființat în anul 2019 pentru a promova prin dezbateri, proiecte și acțiuni cultura democratică și valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

banner