Augustin Feneșan, clujeanul care a participat la negocierile cu guvernul pe măsura 4.1.1.

0

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, clujeanul Augustin Feneșan, care este și președinte al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, este unul dintre experții care au negociat cu Guvernul criteriile din ghidul acestei linii de finanțare de care vor beneficia firmele afectate de pandemie. Augustin Feneșan a prezentat în cadrul emisiunii APM BUSINESS CLUB de la Via Cluj TV principalele modificări ale proiectului de ghid acceptate de guvern în urma negocierilor cu reprezentanții IMM-urilor.

În primul rând, se renunță la principiul primul venit – primul servit iar suma maximă care va putea fi accesată nu va mai fi un milion de euro ci o sumă echivalentă cu de cinci ori cifra de afaceri pe care solicitantul a avut-o în 2019.

Ghidul modificat va fi făcut public cel mai probabil săptămâna viitoare, iar apelul ar urma să fie lansat în luna ianuarie 2022.

Un alt mare câștig este, potrivit lui Augustin Feneșan, faptul că proiectele vor putrea fi încărcate pe granturi.imm.gov.ro, platforma Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Vezi toate detaliile în emisiune.

Ce a declarat ministrul după consultări

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și-a prezentat concluziile în urma consultărilor cu mediul de afaceri.

“În urma discuțiilor am luat câteva decizii:

Am adus modificări asupra sumei care poate fi accesată precum și asupra criteriilor de departajare. Astfel, o firmă va putea solicita un grant de investiție de cel mult 5 ori valoarea cifrei de afaceri pe care a înregistrat-o în anul 2019.

Am ajuns la o concluzie privind criteriul de departajare.

– până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat și ierarhizate în funcție de punctajul obținut.
– În a doua etapă, în ordinea punctajului obținut, dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriul verde (40% din punctaj) și doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro.
– Numărul minim de puncte pe care un proiect trebuie să îl obțină ca să fie eligibil pentru finanțare este de 70.

În cazul în care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi:

1. ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totală a proiectului;
2. numărul locurilor de muncă nou create.
3. data și ora depunerii proiectului.

Valoarea minimă a unui proiect va fi de 50.000 euro și de maximum 1 milion de euro.

Valoarea totală a prezentei scheme de ajutor de stat va rămâne 358 milioane euro.

I-am asigurat pe toți participanții că nu se va repeta eșecul Măsurii 3.

Îmi doresc să punem în consultare publică ghidul de finanțare pentru că avem nevoie de investiții și de beneficiari care propun activități sustenabile.
Doar cu investiții putem crea locuri de muncă și putem crește nivelul de trai din țara noastră.

Au participat la discuție colegi din minister, dar și reprezentați ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ai Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică, ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), ai Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România, ai Asociației Consultanților în Management din România (AMCOR), ai Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, ai Patronatului Consultanților pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și alți reprezentanți ai mediului de afaceri.

banner