Aurelia Salicov: Economia Republicii Moldova se reorientează spre Occident

0

Economia Republicii Moldova începe să își revină după șocurile produse de pandemia de coronavirus și de războiul din Ucraina. Deși există o mare presiune, provocată de redesenarea rutelor comerciale și de prezența unui mare număr de refugiați ucraineni, economia Republicii Moldova a reușit să se adapteze, datorită acordării statutului de țară candidată la Uniunea Europeană și datorită deschiderii piețelor occidentale pentru produsele și serviciile moldovenești.

Reorientarea spre Occident i-a ajutat pe antreprenori să înfrunte și consecințele crizei energetice. Unii dintre acești antreprenori au pierdut piețele de desfacere din Ucraina sau din Rusia, alții au pierdut surse de materii prime. Însă, de la mijlocul acestui an, exporturile spre Uniunea Europeană au început să se mărească într-un ritm fără precedent, spune Aurelia Salicov, președintele Asociației Parcurilor Industriale din Republica Moldova.

Însă această recuperare nu este decât una dintre veștile bune din ultimele săptămâni. Perspectiva aderării Republicii Moldovei la Uniunea Europeană a sporit și interesul investitorilor pentru Moldova, chiar dacă unii dintre ei ezită încă, din cauza amenințării reprezentate de război. Însă victoriile ucrainene cresc încrederea oamenilor de afaceri în viitorul economiei moldovenești. În mod natural, foarte mulți dintre cei care prospectează acum piața moldovenească sunt antreprenori români.

Unul dintre domeniile performante este reprezentat de IT. Valoarea exporturilor de servicii din domeniul software este mai mare decât valoarea totală a exporturilor de vin, mai spune Aurelia Salicov. Un alt domeniu interesant este reprezentat de industria care produce componente pentru industria auto.

Nu doar Uniunea Europeană, în special România, sprijină recuperarea economică a Moldovei, ci și alți parteneri occidentali. Statele Unite ale Americii, de exemplu, prin intermediul unor proiecte USAID, sprijină tranziția celor 10 parcuri industriale spre statutul de parcuri tehnologice, care produc bunuri și servicii cu valoare adăugată mare, mai spune Aurelia Salicov.

Oportunitățile oferite de economia Republicii Moldova vor putea fi explorate în cadrul Moldova Business Week, care vi organizată la Chișinău, în perioada 15 – 16 septembrie. Mai multe detalii, în emisiunea Business Cafe.