Avertisment din AUSTRIA: Urmează o pană de curent CATASTROFALĂ la nivel European! CUM TE POȚI PREGĂTI

0

Fără internet, fără telefonie mobilă, fără telefoane și fără energie electrică în locuințe în toată Europa, timp de mai multe zile. Scenariul care dă fiori Europei ar fi oricând posibil, spune Klaudia Tanner, ministrul austriac al Apărării. Transilvania a experimentat așa ceva însă doar pentru câteva ore și nu a fost deloc plăcut: în 8 ianuarie 2021, din cauza unei pene de curent, oamenii au rămas blocați în lifturi, barierere s-au blocat, aparatele electrocasnice și centralele de apartament nu au mai funcționat. 

Potrivit publicației La Razon, Klaudia Tanner a afirmat că întrebarea nu este dacă va fi o pană de curent, ci când va fi. Ea a mai declarat că acest pericol este „subestimat de toți” deși ar putea avea consecințe catastrofale.

Pentru a sensibiliza populația, guvernul austriac a lansat campania „Ce să faci când totul se oprește”. Pe lângă un clip destinat mass media, mii de afișe au fost distribuite în orașele austriece.

Populația este îndemnată să își facă stocuri de alimente neperisabile (conserve/orez etc.) suficiente pentru câteva zile, să aibă minim jumătate de rezervor cu combustibil, lumânări, lanterne, saci de dormit și haine călduroase, medicamente, un radio cu baterii și 2 litri de apă/persoană pe zi. De asemenea, este recomandată achiziția de extinctoare și detectoare de monoxid de carbon.

O altă măsură eficientă ar fi să se convină asupra unui punct de întâlnire cu membrii familiei precum și cu prietenii dacă pana de curent are loc în timpul activității profesionale iar copiii sunt la școală.

Experții militari austrieci spun că probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%. Ministrul de Interne spune că “planurile prevăd că poliția va putea rezista timp de 72 de ore și va putea garanta operațiuni de urgență încă patru zile”, potrivit dcnews.ro. De asemenea, se pregătesc în 100 de cazărmi așa-zise “insule de siguranță”, care să permită armatei să funcționeze și să comunice autarhic în blackout și se instituie un centru integrat de comandă la nivel federal.

Pana de curent din Transilvania

Cele mai grave fluctuații de curent electric înregistrate în ultimii 30 de ani în Alba, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj și Sibiu au avut loc în 8 ianuarie 2021. Atunci însă se pare ca o pană de curent la nivel european a fost evitată în ultimul moment datorită deconectării unor mari consumatori, potrivit diepresse.com.

În acea zi au fost oameni blocați în lift la Cluj, bariere blocate, nori de culoare brun-roscat peste Azomureș.

Oamenii din orașele transilvănene – Cluj-Napoca, Bistrița, Sibiu, Târgu-Mureș, Turda spun că le-au fost afectate centralele de încălzire și aparatele electrocasnice din cauza fluctuației de tensiune. În orașe nu au mai funcționat lifturile, semafoarele și alte instalații alimentate cu energie electrică.

Multe bariere din parcări au rămas blocate iar administratorii clădirilor de birouri și-au îndemnat chiriașii să scoată echipamentele din priză.

Reprezentanții Transelectrica au spus atunci că au fost probleme pe interconexiunea cu sistemul european.