Aviva Vita: Am eficientizat fiecare post, astfel încât să ne axăm pe activitățile care aduc și mai mare plusvaloare

0

Aviva Vita este noul Director Executiv Administrativ al companiei clujene Vitacom. Promovarea în noua poziție vine după ani buni de muncă în cadrul companiei, timp în care Aviva Vita a învățat cum să coordoneze eficient echipele din diferitele departamente ale firmei. Ce oportunități și ce provocări aduce noua perioadă pentru Vitacom aflați din interviul acordat de Aviva Vita.

Reporter: Ați preluat o nouă poziție în conducerea Vitacom, într-o perioadă de turbulențe economice, generate de pandemia de coronavirus. Care vor fi principalele dvs. atribuții? Care vă sunt planurile?

Aviva Vita: Mă bucur că am făcut această preluare într-o perioadă de turbulențe economice, deoarece, în mod evident, au venit și provocări la pachet. Întotdeauna am crezut că oamenii puternici se călesc în astfel de împrejurări.

Pe lângă coordonarea departamentelor de Marketing și PR, am preluat și partea de Resurse Umane, Asigurarea Calității, Financiar-Contabil și partea de Support Informatică. Nu erau domenii total noi pentru mine, deoarece sunt responsabilă și de conducerea top managementului, denumit Watchdog Committee.

În mod evident, în primul rând, noua poziție înseamnă conducerea și sincronizarea echipelor cu care lucrez direct și a celorlalte, care sunt sub conducerea directorului operațional. Este important ca activitățile să fie sincronizate, deoarece doar așa putem fi productivi și putem închide la timp diverse proiecte.

Pe partea de Resurse Umane, obiectivul meu este să asigur personal calificat, loial și cu productivitate crescută. Iau în considerare schimbarea calitativă a persoanelor, dacă indicii KPI nu sunt pe măsura așteptărilor.

Doresc ca toate posturile să fie ocupate, lucru ce, în acest moment, este îndeplinit. Printre dorințele mele se află ca Vitacom să rămână în continuare cu reputația de foarte bun angajator; doresc să mențin cultura de comunicare în organizație și să comunicăm după reguli bine definite.

Cu excepția situației pandemice, organizăm periodic programe de echipă care au ca scop motivarea angajaților și care ajută vizibil la închegarea echipei.

Împreună cu echipa care lucrează în departamentul financiar-contabil, ne asigurăm că operațiunile de contabilitate sunt procesate și actualizate la zi.

În cadrul departamentului de asigurarea calității, ne ocupăm de asigurarea calității produselor și a unor servicii care să fie impecabile, destinate clienților: sunt verificate produsele comercializate, astfel încât să corespundă standardelor de calitate și, pe baza unei colaborări strânse cu departamentul de achiziții, luăm masuri în acest sens, dacă ar fi cazul ca standardele de calitate să nu fie respectate. De asemenea, rezolvăm rapid și precis problemele de calitate, atât pentru produse, cât și pentru servicii.

Partea de asigurare a calității nu este doar pe plan extern, ci și intern, adică ne asigurăm de calitatea instruirii și formării persoanelor.

În ceea ce privește departamentul de informatică(support), avem ca sarcină să ne asigurăm de buna funcționalitate ale soft-urilor companiei și să asigurăm desfășurarea continuă a activității cu ajutorul sistemului.

Și nu în ultimul rând, vine partea de marketing; aici coordonez și supraveghez personalul în vederea atingerii scopurilor predefinite. Îmi aparține formularea strategiei de marketing a firmei și, împreună, creștem cererea pentru produsele și serviciile companiei. De fapt, așa aș descrie marketingul – “creează poftă pentru mâncare”. Este foarte important pentru toată echipa Vitacom ca, evident, clienții să fie fericiți și satisfăcuți de produsele noastre, indiferent de tipul de client de care vorbim (client final, revânzător, lanț magazin etc).

La fel și pentru domeniul PR, mă ocup de transmiterea și menținerea unei bune imagini a firmei în piață și coordonez campaniile de promovare a imaginii firmei.

Reporter: Cum se va adapta Vitacom la provocările digitalizării economiei, tendință accelerată de actuala pandemie?

Aviva Vita: Adaptarea am inceput-o deja, nu sunt primii pași pentru noi.

Având în vedere creșterea comenzilor în mediul online la modul general, optimizăm și îmbunătățim, la rândul nostru, platformele de comenzi, astfel încât utilizatorii să își ducă la bun sfârșit, rapid și ușor, solicitările.

Pentru a fi aproape de clienții finali din preajma magazinelor noastre en-detail și livrări rapide, suntem prezenți pe aplicațiile Foodpanda, Tazz by Emag și Glovo. Mă bucură enorm faptul că putem fi aproape de ei și că livrăm în mai puțin de o oră produsele care sunt necesare la birou sau acasă. Am o vorbă: “după ce ai ajuns acasă, te-ai făcut comod și ți-e lumea mai dragă, îți dai seama că, de fapt, ai uitat ceva pentru casă/birou…”,  fie că acest produs e un bec, o baterie, un powerbank, un cablu etc. Așadar, e soluția optimă pentru oricare dintre noi, în calitate de utilizatori.

Am eficientizat fiecare post, astfel încât să ne axăm pe activitățile care aduc și mai mare plusvaloare.

Totodată, ne axăm de reducerea de costuri și pe îmbunătățirea deservirii clienților, prin reducerea timpului de furnizare a produselor.

Și nu în ultimul rând, pregătim mutarea depozitului în zona metropolitană a Clujului, unde multe fluxuri vor fi automatizate și va fi o creștere de productivitate spectaculoasă, putând livra rapid produsele către clienții noștri.

Reporter: Care sunt principalele oportunități pe care le aduce actuala perioadă? Dar principalele provocări?

Aviva Vita: Dacă, până în prezent, nu a existat deschidere către online a utilizatorilor la nivelul așteptărilor, acum vorbim de o creștere abruptă, deoarece situația în sine ne ghidează către achiziții online. Așadar, orice dezvoltare și optimizare pe segmentul online aduce și va aduce plusvaloare. Bineînțeles, au fost oportunități pe care le-am fructificat prin vânzarea de produse noi în cantități mai mari, produse solicitate în aceste momente de pandemie: aparate de tuns, termometre, camere web, microfoane, kit-uri smart-home, camere de supraveghere sau încălzitoare pentru terase.

În prezent, printre provocări aș enumera: o situație de criză de personal în zona livratorilor, de asemenea, sperăm să se remedieze situația sanitară la nivel național și să putem continua trendul de creștere al cifrei de afaceri din ultimii ani.

Reporter: Care sunt principalele planuri ale echipei Vitacom pentru 2021?

Aviva Vita: Noul centru logistic ar fi planul principal, deoarece va aduce îmbunătățiri continue tuturor operațiunilor și vom putea fi și mai aproape de clienți și de parteneri cu soluții care să aducă plusvaloare.

În continuare, vom introduce în portofoliul nostru produse noi, conform solicitărilor din piață.

Având în vedere că există multe oportunități în segmentul online, printre planurile noastre se numără optimizarea și dezvoltarea platformelor noastre. De asemenea, suntem în plin proces de schimbare a softurilor cu unele mai performante sau cu versiuni de ultima generatie.

Bineînțeles, pentru toate aceste planuri este nevoie de personal calificat și productiv, astfel că urmărim îndeaproape rezultatele pentru a ne asigura că avem mereu cei mai buni oameni în echipă.