Azile de bătrâni din Cluj, controlate și sancționate de Prefectură

0

În județul Cluj există 87 de centre rezidențiale, publice și private, pentru vârstnici, adulți cu dizabilități și copii. Acestea sunt supuse unor controale care au început de ieri, realizate de 3 echipe care intervin concomitent, dat fiind numărul mare al furnizorilor de servicii sociale.

Echipele sunt mixte, formate din instituțiile: Inspectoratul pentru situații de urgență (ISU), Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecţie Socială (AJPIS) și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC). Fiecare instituție a realizat controlul în baza legislației și a procedurilor proprii.

În prima zi au fost verificate 12 centre. Echipele au constatat o serie de nereguli și au aplicat avertismente și sancțiuni. Printre abateri se regăsesc: produse expirate, lipsa unor proceduri sau documente, lipsa personalului de specialitate, absența verificării și întreținerii periodice a instalației electrice, a documentelor specifice pe linia apărării împotriva incendiilor, lipsa analizei de risc a securității fizice, nestabilirea modelelor de meniu de alimentație zilnică în baza recomandărilor medicului nutriționist sau a asistentului dietetician, conform standardului minim de calitate, precum și lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase.

Au fost administrate următoarele măsuri:

  • 36 amenzi – cuantum total 327.500 Ron;
  • 106 avertismente;
  • 0 suspendate;
  • 0 închise.

banner