Beethoven, aniversat cu artă în Minecraft, concerte de pian și voce și picturi

0

Urmăriți mai sus vernisajul expoziției transmis în direct de echipa Via Cluj TV.*

*Spoiler: Vezi un emoționant concert susținut de copiii de la Elf, cu Oda bucuriei, cântată de fiecare acasă, dar, totuși, împreună (min. 1:00:01). Plus mini-concerte la pian susținute de elevi, cu bucăți muzicale de Beethoven.

Cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven,  Liceul Teoretic „ELF” a lansat expoziția Beethoven Reloaded.

Toți elevii din municipiul Cluj au fost invitați să participe la patru competiții inedite: „Bagheta magică”, „Design – Minecraft Creative”, „Comic Book Challenge” și „Provoacă-l pe Beethoven!”, o suită de gesturi artistice, un soi de experimente concepute în ideea de a descoperi un fragment din ceea ce înseamnă lumea lui Beethoven, nu prin receptare pasivă, ci prin reconfigurarea ei în funcție de modul în care ei o percep.

Opera maestrului apare reflectată în mai mult de 100 de lucrări,  descompunând-o și recompunând-o, ca într-un puzzle uriaș. Toate lucrările participante vor putea fi admirate și în galeriile blogului cultural cooltura.elf.ro.

Expoziția este găzduită în incinta Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Alături de portretul compozitorului, turnat în bronz în 1913, de către sculptorul Dimitrie Paciurea (1873-1932), și de lucrările în acvaforte ale pictoriței Ilona Wittrisch (1879-1946), ce înfățișează casa compozitorului (Beethovens Geburtshaus in Bonn), privitorii vor face un tur virtual al galeriei de lucrări ale elevilor, fiecare dintre ele surprinzând, în mod inedit, o notă esențială a creației maestrului german.

La vernisajul expoziției a participat și Istvan Vakar, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, instituție de care aparține Muzeul de Artă din Cluj.