Bicicliștii clujeni ies în stradă pentru a semnala lipsa infrastructurii pentru biciclete din oraș

0
Credit: Facebook Clubul de Cicloturism "Napoca"

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizează sâmbătă, 20 mai 2023, cea de-a 158-a ediție lunară a Marșului Bicicliștilor Clujeni. Evenimentul reunește toți locuitorii zonei metropolitane clujene, care au o bicicletă în stare tehnică bună, precum și echipată conform legislației rutiere. De asemenea, participanții cu vârsta sub 16 ani trebuie să poarte cască, așa cum prevede actuala legislație. Plecarea pe traseu va începe de la ora 10:00, din Piața Unirii.

Conform organizatorilor, evenimentul „este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere si pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativa viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.

Participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete și față de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste și mentinându-se nerezolvate probleme la pistele vechi, de la lățimea insuficientă la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsă, la cele neclare sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier.

Traseul de 16 km este un circuit prin centru, dar și prin alte trei zone

Durata estimată a parcurgerii este de circa o ora și jumătate, iar traseul este un circuit prin zona centrală și cartierele Bulgaria, Mărăști și Someseni, cu lungime de circa 16 km și diferență de nivel de numai circa 150 metri.

Traseu propus: Piata Unirii – str. R. Ferdinand – p-ta M.Viteazu – str. I.P. Voitesti – str. Iasilor – str.Somesului – str. Lalelelor – p-ta Abator – str. Anton Pann – str. Parcul Feroviarilor – str. Rasaritului – str. Campul Painii – str. Bulgariei – str. Fabricii – str. Albiei – str. Fabricii de Zahar – str. Plevnei – str. Timisului – str. Barc III – str. Barc I – str. Morii- str. Vidrei – str. Branului – str. Plevnei – str. Beiusului – str. Campul Painii – str. Henri Barbusse – str. Marasesti – str. Paris – str. Ploiesti – str. Constanta – str. Arges – str. Fr. Joliot-Curie – bd. 21 Decembrie 1989 – p-ta Unirii.

În continuare, de la ora 12:00, cu plecare tot din Piața Unirii, participanții la marș, dar și cei care nu au participat la acesta, sunt invitați la un alt eveniment biciclistic – o tură ghidată de-a lungul Someșului, din Cluj la Gilău și retur, în cadrul Someș Delivery 2023.”

VEZI ȘI:

Paradă pe biciclete dedicată femeilor, în cadrul Zilelor Clujului 2023 – care este traseul complet

Proiect aprobat: Piste de biciclete între Bihor, Alba şi Cluj – Află câți kilometri măsoară

A mai rămas doar o zi până încep Zilele Clujului 2023 – vezi programul evenimentelor

banner