Bijuteria de autor, o artă tot mai apreciată – Cazul Ioana Tănăsescu Zaieț

0

Tot mai mulți clujeni devin interesați de bijuteriile de autor. Este vorba de o formă a artei care începe să se bucure de tot mai mult succes. Unii cumpără aceste bijuterii pentru a se bucura de frumusețea lor, alții le văd ca pe o posibilitate de investiție. Valoarea unei bijuterii de autor variază între 50 de euro și 2.000 de euro.

Arta bijuteriei atrage tot mai mulți sculptori, care își încearcă talentul și în acest domeniu. Unii dintre acești artiști plastici au devenit rapid cunoscuți, grație Internetului și rețelelor de socializare. Unii lucrează pentru clienți din străinătate, alții își dedică eforturile publicului clujean, care a descoperit gustul acestei forme de artă, spune artistul Ioana Tănăsescu Zaieț.

Diferența dintre bijuteriile de autor și bijuteriile produse în serie constă în valoarea lor. De multe ori, valoarea muncii artistice încorporată într-o bijuterie de autor este mult mai mare decât cea a metalului prețios pe care îl încorporează ori a pietrelor de podoabă pe care le include o operă de artă. De asemenea, contează emoția pe care o stârnește o astfel de operă, spune specialistul în artă Eugen Moț, fondatorul Galeriei ClujArt, care găzduiește expoziția Ioanei Tănăsescu Zaieț.

Nu doar artiștii plastici au devenit bijutieri care se bucură de un renume tot mai mare, ci și meșteșugari din comunitățile de romi din Transilvania. Unii dintre aurarii locali au început să execute lucrări pentru mari case de modă din Milano, Roma sau Paris.