Fundația Transylvania College va distribui gratuit cartea „Blue and Yellow – Hope for Ukraine”, destinată persoanelor afectate de evenimentele ce au loc în Ucraina. Cartea este scrisă în limba engleză, ucraineană, română, poloneză, rusă și cehă. Această inițiativă se va desfășura în decursul lunilor aprilie și mai, în România.
Cartea de colorat „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” a fost creată cu scopul de a oferi suport emoțional copiilor și adulților marcați de evenimentele tragice, apărute odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina.
Cartea este dedicată tuturor persoanelor refugiate sau a celor aflate în proximitatea zonei de conflict, indiferent de vârsta pe care o au și locul din care vin. „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” are la bază ideea de unitate și solidaritate: „ne conectăm emoțiile și rămânem uniți cu alte persoane care oferă speranță celor care își doresc cu disperare pacea”.
Este prima carte dintr-o colecție de trei și a fost realizată sub îndrumarea artistului britanic Adrian Fisher, recunoscut pe plan mondial pentru creațiile unice puse sub semnul stilului său artistic denumit Geomitica. Următoarele două cărți vor avea ca inspirație labirintul și puzzle-ul. Cele 1.000 de cărți tipărite în România vor fi distribuite gratuit.
Cartea a fost creată de membrii organizației non-profit TIEF, din care fac parte renumiți psihologici, educatori, designeri și artiști din toată lumea. Fiecare membru a simțit nevoia să se implice și să ofere ajutorul necesar realizării acestei cărți. Echipa Fundației Transylvania College din România a contribuit, de asemenea, la conceperea cărții, precum și la distribuirea acesteia.
Beneficiile terapiei prin artă
Terapia prin artă este una dintre tehnicile prin care persoanele care se confruntă cu traume sau stres își pot exprima emoțiile, conducând la o diminuare a tensiunilor și durerilor de multe ori simțite la nivelul corpului și la ameliorarea problemelor de somn (Art Therapy, Journal of the American Art therapy Association, Vol. 34, 2017, Issue 1).
A fost demonstrat științific faptul că, „odată ce suntem concentrați la coloratul formelor și figurilor, fără a fi depășite liniile delimitatoare, suntem atenți la prezent, la ceea ce se întâmplă acum, fără a fi îngrijorați de trecut sau viitor”, susține dr. Sally Baas, psiholog și Președinte al Tapestry Intergenerational Education Foundation.
Arta plastică este o formă accesibilă și eficientă de transpunere a gândurilor, trăirilor, emoțiilor și sentimentelor, care poate duce, pe lângă alte metode cunoscute, la reducerea stresului. Cărțile de colorat printate pot fi un suport pentru persoanele care își exprimă cu greu stresul sau traumele prin scris sau verbal, fapt pentru care, odată folosite, ele pot dezvălui emoțiile oamenilor cu o mai mare acuratețe.
Țara noastră a fost una dintre principalele state care a primit refugiați și le-a oferit ajutorul necesar tranzitării sau chiar stabilirii aici, fapt ce explică motivul pentru care cartea a apărut prima dată în România.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: