Bune-s țuica și pălinca, da’ tăt mai bună-i horinca – Ai ghicit, mergem în Maramu’

0

Maramureșul, ținutul celor patru Țări, a Codrului, Chioarului, Maramureșului și Lăpușului ne așteaptă în patria tradițiilor. Pregătește-te, începe România via Wens!

Drumul spre Sighetu Marmației, locul în care se spune că se pune harta în cui trece prin spectaculosul Pas Gutâi, sau Pasul Gutin, trecătoarea care face legatura dintre Depresiunea Baia Mare și Depresiunea Maramureșului.

Prima oprire o vom face la Baia Sprie pentru a descoperi Lacul Albastru. Faima-i vine de la culoarea care variaza de la verde la albastru, în funcție de direcția și cantitatea de lumină. Continuăm drumul și ajungem în comuna Mara. Aici vei descoperi Cheile Tătarului, care reprezinta una dintre cele mai importante și renumite rezervații naturale.

În Desești, următoarea noastră oprie, vizităm un mic muzeu al satului maramureșan tradițional și biserica de lemn, monument istoric UNESCO, Sfânta Cuvioasă Paraschiva. În Hărnicești, următorul sat aflat pe Valea Marei, vizităm Biserica de lemn, apoi pe cea din Șugatag, ale cărei bârne sunt datate dendrocronologic în 1698-99, dar și Biserica de lemn din satul Mănăstirea. În comuna Giulești vom vedea și impozanta biserică zidită.

Hai să descoperim și Maramureșul de dincolo de Tisa unde ne întâlnim cu Românii fără Românie aflați pe teritoriul Ucrainei. Prima localitate pe care o întâlnim în această călătorie specială este Slatina. Ne îndreptăm spre Apșa de Jos, cea mai mare localitate romaneasca din dreapta Tisei.

Aici vom vizita Muzeul de istorie si etnografie al Romanilor din Transcarpatia, care este singurul  muzeu de aceasta factură din Ucraina. Revenim în România și mai avem timp să vizităm Mănăstirea Barsana,  supranumită și Agapia Maramureșului.

La o mica distanță, pe dealul Jbar, se găsește una dintre cele opt biserici de lemn din Maramureș intrate în Patrimoniul Mondial UNESCO, care datează din anul 1711. Apoi, vizităm cea mai reprezentativă biserica de lemn din țara noastră, Biserica din Ieud Deal. Ultima oprire în drumul spre casa o vom face în comuna Dragomirești, unde vom vizita   un muzeu mic, dar unicat în tara noastra. Muzeul Țărăncii Române din Maramureș este singurul muzeu din tara închinat țărancii române.

Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite, pentru că frumusețea lor NU este doar în chii privitorului. Descoperă România via Wens!

banner