Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Vatican, cardinalul Leonardo Sandri, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai (UBB). Eminența Sa a primit acest prestigios titlu drept răsplată pentru sprijinul oferit dezvoltării învățământului teologic în limba română. Cardinalul Leonardo Sandri a oferit numeroase burse masteranzilor și doctoranzilor români care studiază în universitățile pontificale. La ceremonie au asistat mitropolitul ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, nunțiul apostolic în România, arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, precum și episcopii eparhiali greco-catolici de Cluj-Gherla, Claudiu Lucian Pop și de Oradea, Virgil Bercea, alături de episcopii auxiliari greco-catolici Cristian Crișan de Alba Iulia și Făgăraș și Călin Ioan Bot de Lugoj. La eveniment au participat și reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice și Armeano-Catolice, precum și Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace.
Au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, ori ambasadorul Gabriel Bârtaș.
În lecția sa magistrală, rostită în calitate de membru al comunității academice clujene, Eminența Sa a vorbit despre martirii contemporani, dispuși să își dea viața pentru credință, inclusiv despre cei șapte episcopi greco-catolici români beatificați de Papa Francisc la Blaj, în 2 iunie 2019. Cardinalul Leonardo Sandri a afirmat că martiriul este vocația oricărui creștin adevărat.
„UBB are ca universitate comprehensivă cea mai complexă ofertă teologică de pe continent, cu patru facultăți autonome, reunite academic în Școala de teologie a UBB (School of Divinity), legătura între comunitatea academică a UBB și Institutul Pontifical Oriental din Roma fiind una deja tradițională (ex. prin numeroase burse de studiu etc.)”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.
Pe 3 iunie 2022, Eminența Sa se va deplasa la Sighetu Marmației pentru a întâlni refugiații ucraineni și a le transmite binecuvântarea apostolică și toată susținerea din partea Sfântului Părinte Papa Francisc. Astfel, în după-masa zilei de vineri 3 iunie, la ora 16,45, înalții oaspeți, însoțiți de Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcopul Eparhiei de Maramureș, vor sosi la mănăstirea surorilor Maicii Domnului, deplasându-se ulterior la granița cu Ucraina, unde se vor întâlni cu reprezentanții diferitelor structuri care se îngrijesc de primirea refugiaților. În aceeași zi, la ora 18.00, Cardinalul va avea o întâlnire cu familiile de refugiați ucraineni care sunt găzduite în mănăstirea Surorilor Maicii Domnului din Sighet. Va urma un moment de rugăciune comunitară și cina cu refugiații și cu surorile. Cu acest prilej, Eminența Sa va distribui refugiaților ucraineni „Darul Papei”, adică alimente și produse sanitare de primă necesitate.
Cea de-a treia etapă se va desfășura la Blaj, unde trimisul Sfântului Părinte va marca aniversarea a trei ani de la vizita apostolică din 2 iunie 2019 în Mica Romă. În după-masa zilei de sâmbătă 4 iunie, înaltul prelat va vizita centrul pentru refugiați din Blaj „Casa Milostivirii – Papa Francisc”, iar apoi va participa la ora 18.00 la deschiderea sesiunii ordinare a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
În continuare, duminică, 5 iunie, de la ora 10.00, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale va concelebra sfânta liturghie alături de episcopii greco-catolici din România, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj. În aceeași zi, la ora 16.30, Cardinalul Leonardo Sandri va participa la un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș care a fost vizitat de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani, și a cărei piatră de temelie a fost binecuvântată de Eminența Sa în toamna anului 2017.
Leonardo Sandri s-a născut în Argentina, din părinți italieni, la fel ca și Papa Francisc. A studiat științe umaniste, filosofie și teologie la Seminarul Mitropolitan din Buenos Aires, apoi a obținut o licență în Teologie la Universitatea Pontificală Catolică din Argentina.
În anul 1967, a fost consacrat preot și a devenit secretar al arhiepiscopului Juan Carlos Aramburu. Mai apoi, Leonardo Sandri a obținut un doctorat în drept canonic la Universitatea Pontificală Gregoriană din Cetatea Eternă. Apoi, în 1971, el a fost admis la Academia Pontificală Ecleziastică, unde sunt pregătiți diplomații Sfântului Scaun.
Leonardo Sandri a îndeplinit misiuni diplomatice pe mai multe continente, apoi a revenit în Curia Romană. În anul 1997, a fost numit nunțiu apostolic în Venezuela, iar această numire i-a adus și titlul de arhiepiscop din partea Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea. Practic, el a fost primul argentinian care a devenit nunțiu apostolic. După ce și-a îndeplinit mandatul diplomatic în Venezuela, el a fost transferat în Mexic. Nu a rămas decât un an în Mexic, pentru că a fost rechemat la Vatican, pentru a prelua o funcție de primă importanță: cea de substitut pentru Afaceri Generale, una dintre cele mai importante funcții din cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului.
În anul 2007, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit în funcția de prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale și l-a creat cardinal. În această calitate, Eminența Sa coordonează și activitatea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. În anul 2018, Papa Francisc i-a oferit rangul de cardinal-episcop.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: