Care este povestea românului care produce cel mai bun gin din lume

0

Antreprenorul Alexandru Haită, fondatorul Distileriei Măgura Zamfirei, produce cel mai bun gin care își schimbă culoarea din lume. Aceasta este opinia juriului internațional care a evaluat băuturile care au participat la competiția World Gin Awards din Londra. Alexandru Haită nu este doar fondatorul distileriei din Teleorman, ci și proprietarul fermei care produce imensa majoritate a ingredientelor utilizate în producția ginului. Tot el, în calitate de Master Distiler, titlu obținut în Regatul Țărilor de Jos, a creat rețeta ginului premiat cu medalia de aur. 

Distileria Măgura Zamfirei produce și rom, vodcă și whiskey, spune directorul de marketing al companiei, Teodor Trâncă.

Practic, ginul craft produs în România a câștigat medalia de aur la World Gin Awards, competiție organizată la Londra, la care au participat peste 540 de ginuri de pe toate continentele locuite. Wolfpack Moonlight Gin a câștigat simpatia membrilor juriului.

Gala de premiere World Gin Awards 2024 avut loc la Hurlingham Club din Londra, pe 22 februarie. Premiile au fost stabilite în urma degustării ”în orb”. Concret, membrii juriului au evaluat mostre de gin fără să știe sursa de proveniență a acestora. Juriul a evaluat o serie de calități precum gustul și savoarea, iar ginul produs în România le-a stârnit entuziasmul.
Membrii juriului World Gin Awards au descris Wolfpack Moonlight Gin astfel: “Culoarea albastru royal se transformă dintr-un un albastru strălucitor în mov și oferă o bucurie vizuală consumatorilor. Mirosul este proaspăt, cu note de ienupăr și lămâie, în timp ce gustul prezinta note de vin sec, ienupăr și citrice. Gustul este asemănător celui oferit de ginul clasic, cu ienupăr, coriandru și citrice, cu o notă de final persistentă. Note florale de lemn dulce, iris și crin sunt, de asemenea, prezente, cu un palat gustativ picant și sec, dar curat”.

Evaluarea a însemnat și o etapă națională, în care Wolfpack Moonlight Gin a câștigat medalia de aur în România. Tot în cadrul etapei naționale, un alt gin produs de Distileria Măgura Zamfirei, Dry gin No. 4, a obținut o altă medalie de aur, împreună cu titlul de cel mai bun London Dry Gin produs în România.

”Această medalie de aur reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de întreaga echipă a Distileriei Măgura Zamfirei. În procesul de fabricație, punem în valoare ingrediente de înaltă calitate, produse în România. Sunt fericit pentru faptul că am reușit să ne îndeplinim obiectivul, acela de a pune România pe harta internațională a ginului”, a declarat fondatorul Distileriei Măgura Zamfirei, Alexandru Haită.

Alexandru Haită a obținut titlul de Master Distiller în urma unor cursuri organizate în Olanda. Rețetele originale create de el pun în valoare calitățile roadelor pământului și aromele plantelor din flora României. Medalia de aur obținută la Londra este consecința eforturilor constante din ultimii 15 ani.

Distileria Măgura Zamfirei se află în comuna Călinești, județul Teleorman, România. Aceasta pune în valoare producția de cereale realizată de ferma condusă de Alexandru Haită și de ceilalți membri ai cooperativei Tinoasa, care cultivă, împreună, peste 20.000 de hectare în cea mai fertilă zonă a României, într-o zonă cu tradiție bogată în cultivarea grâului, orzului, secarei și a porumbului. Ferma condusă de Alexandru Haită utilizează tehnologia de ultima generație, iar procesele de producție implică automatizarea și digitalizarea.

Mai multe detalii, în emisiunea Business Cafe.


banner