Casa Doinei Cornea, cumpărată de primărie, o parte din obiectele personale, scoase la licitație

0

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra casa în care a trăit Doina Cornea. Consiliul local a emis o hotărâre în acest sens, iar moștenitorii cunoscutei luptătoare anticomuniste, fiul acesteia și nepoata ei cer autorităților ca destinația acestei case să fie de muzeu memorial dedicat Doinei Cornea. În acest scop va fi organizată și o licitație cu o parte din lucrurile personale ale Doinei Cornea.

Primăria își va exercita dreptul de preemțiune asupra imobilului de pe strada Alba-Iulia, nr. 16, în care a trăit luptătoarea anticomunistă Doina Cornea. Astfel, municipalitatea va achiziționa locuința, în schimbul sumei de 283.000 de euro. Este vorba despre o casă de 105 metri pătrați, iar locuința urmează să fie transformată în casa memorială, beneficiind de statutul de monument. Din luna august, strada Alba-Iulia din Cluj-Napoca poartă numele Doinei Cornea, în urma unei hotărâri a Consiliului Local.

Licitație pe 16 decembrie

Pentru înființarea Fundației Doinei Cornea și pentru a putea deschide casa memorială, va fi fi organizată o licitație caritabilă, în care sunt puse în vânzare lucruri personale ale Doinei Cornea.

Printre obiectele care vor fi scoase la licitație în data de 16 decembrie 2020 se află și biroul de lucru al Doinei Cornea, scaunul, o parte din manuscrise, corespondența ei cu diferite ambasade, dar și permisul de conducere al cunoscutei luptătoare anticomuniste. Alina Panico, de la ArtMark, explică ce alte obiecte au fost scoase la licitație și pentru ce prețuri.

”Printre cele 28 de obiecte scoase la licitație, cu prețuri de pornire între 50 și 800 de euro se numără și una dintre cele trei păpuși prin intermediul cărora Doina Cornea trimitea mesaje unor personalități din străinătate, către ambasade și care astăzi rămâne, probabil, una dintre cele mai emoționante istorii legate de numele Doina Cornea: felul în care a reușit să trimită o scrisoare ascunsă în corpul unei păpuși. De asemenea, vom regăsi în cadrul licitației și ceasul de mână al Doinei Cornea care are ca preț de pronire numai 100 de euro, iar celebra bască tricotată de însăși Doina Cornea din lână albastră, are un preț de pornire de 50 de euro”, a mai precizat Alina Panico.

 

banner