Câți bani va produce exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră?

0

România a început exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Deocamdată, este vorba de o exploatare în regim near-shore. 

Explotarea off-shore va începe abia în anul 2026, potrivit vicepremierului Hunor Kelemen, care afirma acum două luni că legislația românească trebuie adaptată în așa fel încât să favorizeze dezvoltarea industriei petrochimice, care să producă valoare adăugată mare.

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la 200 de miliarde de metri cubi. Un studiu Deloitte arată că, până în 2040, bugetul României va încasa 26 de miliarde de euro din impozit pe profit, taxe, dividende sau accize.

În plus, PIB-ul României ar urma să beneficieze de o creștere de 71 de miliarde de euro de pe urma exploatării gazelor naturale. În plus, exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea să genereze sau să contribuie la menținerea a aproximativ 30.000 de locuri de muncă.

Însă un beneficiu major va fi asigurarea independenței energetice a României. Potrivit legii, România va avea întâietate la cumpărarea acestor gaze naturale, iar surplusul va fi exportat.