Cauți un loc de muncă? În 19 mai, 40 de firme oferă 3800 de joburi, la Cluj Arena

0

40 de firme mari și cinci universități clujene participă la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Cluj, în colaborare cu Inspectoratul Județean Școlar la județului Cluj, la Cluj Arena, în 19 mai, între orele 9.00 și 14.00. Află detalii despre aceste eveniment de la directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean și inspectorul general al județului Clui, Marinela Marc, invitate la România via Cluj.

”Evenimentul de față dorește să pună în față tinerii absolvenți cu oferta educațională, dar și cu angajatorii reali, care își caută forță de muncă„, a declarata Ana Maria Chiciudean, directorul AJOFM Cluj.

”Acest târg se adresează absolvenților de liceu, care își caută fie un loc de muncă, după absolvirea liceului sau învățământului profesional, fie o ofertă pentru continuarea studiilor la nivel universitar. De aceea târgul organizat de noi, cele două instituții pe care le reprezentăm, se derulează în parteneriat și cu angajatori, operatori economici din județul Cluj și cu universități clujene, care au dorit să se alăture acestui demers și care își vor prezenta oferta elevilor de liceu care vor trece pragul acestui eveniment”, a precizat Marinela Marc, inspectorul general școlar al Clujului.

Workshop despre amprenta digitală

Tinerii pot participa, în cadrul Bursei Generale a Locurilor de Muncă de la Cluj, la două workshopuri organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, despre amprenta digitală și parcursul digital al unui tânăr aflat în căutarea profesiei. Va fi o activitate de informare și consiliere care va cuprinde un pachet de baterii de teste pentru depistarea abilităților, atât personale, cât și profesionale sau vocaționale. ”Tinerii vor vedea că orice interacțiune cu lumea digitală lasă urme, care pot să fie folosite în beneficiul tânărului care caută un loc de muncă sau care este interesat să cunoască piața forței de muncă. Avem și o componentă de economie socială, iar acolo vom vedea și dacă tinerii sunt interesați de o zonă care e nou intrată pe piața forței de muncă.

Orientarea profesională, deficitară în România

Dacă în alte țări, elevii beneficiază la nivel organizat de evaluări profesioniste care îi pot direcționa către o meserie sau alta, în România acest lucru încă nu se întâmplă, la modul constant.

”În urmă cu mai mulți ani, printr-un proiect finanțat prin fonduri nerambursabile, derulat de UBB, un proiect coordonat de domnul profesor Mircea Miclea, s-a încercat atunci testarea într-o maniera științifică, profesionistă a competențelor, a aptitudinilor elevilor din clasele a XII-a și a XI-a. Era un proiect care se adresa mai multor județe din regiunea de nord-vest. Era o baterie de teste cuprinzătoare, iar interpretarea era, de asemenea, interesantă, și oferea un profil destul de detaliat al viitorului absolvent. Acest proces, în alte țări din vest și din America începe mult mai devreme. Practic, ar trebui început acest proces încă din gimnaziu, de orientare și canalizare a elevului spre meserii care se potrivesc competențelor, abilităților pe care le are, potențialului de învățare”, a mai precizat Marinela Marc.

Ea a mai spus că aceste demersuri costă, iar pentru ele este nevoie de personal antrenat. ”La noi se întâmplă în clasa a VIII-a, grație colegilor noștri psihologi din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj, care aplică elevilor de clasa a VIII-a aceste chestionare și le interpretează. Cred că dincolo de răspunsuri la anumite întrebări și interpretarea acestor rezultate, înainte ca elevul să poată să răspundă la un astfel de chestionar, ar trebui să treacă prin niște traininguri, printr-o sesiune de consiliere și informare, să fie implicată și familia în acest proces. Eu continuu să rămân optimistă și să sper că acest lucru se va întâmpla și în sistemul nostru de educație și că vor fi găsite fonduri pentru ca această activitate să nu fie una formală, doar să bifăm că am chestionat elevii, și chiar să fie îndreptați spre meserii”, a mai spus Marinela Marc.

Bursa Generală a Locurilor de Muncă are loc la Cluj Arena, în 19 mai, între orele 9.00 și 14.00.