Ce e cu factura electronică? Explică Mircea Căpățînă, de la SmartBill

2

Factura electronică devine obligatorie pentru comercianții de fructe, pentru cei de alcool și pentru constructori. Discutăm despre acest subiect cu Mircea Căpățînă co-fondator SmartBill, unul dintre jucătorii importanți de pe piața românească de profil. Platforma are, în acest moment, peste 60.000 de utilizatori.

De ce au fost alese fix aceste patru domenii pentru a fi întărită legea fiscală?

Răspunsul e simplu: pentru că sunt niște domenii în care este mai ușor să faci fraudă și atunci statul le-a ales în așa fel încât să fie primii care introduc facturile în sistemul național, pentru a scădea frauda.

Ce este o e-factură?

În România, contabilitatea încă se ține <<la dulap>>, ca să fim foarte sinceri, adică plantăm munți de hârtie în continuare. De aceea, schimbarea nu este una atât de mare. Și asta vine dinspre UE. În primul rând, ar trebui să se renunțe cu totul la tipărirea facturilor, adică să rămână doar în format electronic, să nu mai punem pe hârtie, să le băgăm la dulap să stea acolo 10 ani minim.

În schimb, ce e nou e că facturile ajung direct la ANAF. Eu emit factură spre tine, ea trece pe la noi prin Sistemul Național, rămâne o copie la ei, în format electronic, o imagine a facturii cu data, oră, minut, secundă și toate cele și se stochează acolo.

(…) Ce se întâmplă cu sistemul acesta nou este că facturile odată emise trec direct pe la ANAF și statul poate înregistra și ce a emis a și ce primit bani și atunci pot să își facă ei propriile lor statistici legate de TVA, nu mai au nevoie să aștepte după declarația 394 care apare cu mare întârziere și unde fiecare declară cum consideră“, a explicat Mircea Căpățînă.

Oricare dintre cei peste 60.000 de utilizatori ai Smartbill va putea să trimită facturile în sistemul acesta.

Modificări și actualizări dictate de legislație

Facem actualizări și le facem noaptea, pe toate le facem noaptea când doarme lumea ca să nu-l încurc în serviciu deloc, chiar dacă durează uneori mai puțin de un minut, a mai explicat Mircea Cătățînă.

IT-iști, nu contabili

Cei trei fondatori ai Smartbill sunt IT-iști, nu contabili, cum ați crede. N-aveam habar de contabilitate. Am învățat câte un pic unii, mai puțin alții, adică eu, asociații mei un pic mai mult, a mai spus co-fondatorul SmarBill.

Vezi interviul de mai sus pentru mai multe informații de culise.

POATE TE INTERESEAZĂ ȘI:

Daniel Buda: 13 milioane de români vor beneficia de reducerile la facturile la energie

Factura electronică devine obligatorie pentru comercianții de fructe, legume, alcool și pentru constructori