Ce înseamnă educația prin virtuți sau cum ne putem ajuta copiii să crească frumos

0

Trăim într-o lume în care tot mai des sunt semnalate cazuri de violență în școli, consum de droguri de la vârste tot mai fragede, dezinteres pentru învățare și progres intelectual scăzut. În acest context, o mână de părinți, psihologi, educatori, scriitori au inițiat o adevărată mișcare educativă, în care sunt promovate virtuțile. Nu este vorba doar de un concept filosofic abstract, ci de acțiuni și idei concrete care îi pot ajuta pe copii să crească frumos. Află mai multe despre acest concept, dar și despre două evenimente care vor avea loc în Cluj, de la Aura Deac, profesor educator preșcolar, invitată la România via Cluj.

”Cea mai importantă virtute în ziua de azi mi se pare că este răbdarea. Toți ar trebui să ne cultivăm această virtute fără de care lucrurile se mișcă mult mai anevoios. Cu iubire și răbdare totul se crește mai frumos”, spune Aura Deac în emisiune.
Acest tip de educație prin virtuți încearcă să pună accent pe adevăr, dar și pe partea pozitivă a fiecărui individ, pe ceea ce face bine, mai explică expertul în educație.
Virtuțile precum răbdarea, generozitatea, recunoștința sunt fundamentele unei bune educații și ale unei societăți echilibrate. Iar poveștile sunt cel mai bun mijloc de a prezenta și de a ințelege concepte ce altfel ar fi greu de explicat chiar și pentru noi, adulții. Acestea sunt ideile de bază ale educației prin virtuți și povești, promovate de scriitorul Alec Blenche.
Scriitorul de cărți pentru copii Alec Blenche și fiica acestuia, Ema, invită clujenii la un concert, în data de 22 septembrie, de la ora 18.00, la Cinema Florin Piersic.
Cei care doresc să afle mai multe despre acest tip de educație, o pot face în cadrul conferinței organizate în data de 23 septembrie, la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj. Evenimentul se adresează atât cadrelor didactice, cât și părinților și bunicilor, tuturor persoanelor implicate în educația copiilor.
Cei trei speakeri ai evenimentului vor explica participanților care este rolul virtuților în educarea caracterului copiilor: Mirela Spiță, Alec Blenche și Dana Călinescu.
VEZI ȘI:

banner