Expoziție World Press Photo la Muzeul de Artă

0

Muzeul de Artă din Cluj găzduiește în aceste zile una dintre cele mai interesante expoziții de fotografie de presă. World Press Photo surprinde în ilustrații pline de emoție anul pandemic 2020. În cadrul expoziției sunt prezentate unele dintre cele mai valoroase instantanee din lume. Pentru prima dată, expoziția include și un proiect dedicat combaterii fake news-ului și dezinformării.

Expoziția World Press Photo aduce în fața publicului clujean, în sălile Muzeului de Artă, fotografii care surprind unele dintre cele mai emoționante momente petrecute anul trecut. Bineînțeles, multe dintre aceste fotografii sunt legate de pandemia de coronavirus care a marcat umanitatea, spune curatorul olandez Sanne Schim van der Loeff.

”2020 a fost un an dificil, pandemia actuală a afectat felul în care trăim, muncim și modul în care petrecem timp cu persoanele dragi. Nu este nicio surpriză că această situație se reflectă în câștigătorii de anul acesta. De exemplu, Fotografia de Presa Anului acordată lui Mads Nissen arată o femeie în vârstă din Brazilia care este îmbrățișată de o asistentă printr-un echipament de protecție. Bătrâna nu mai fusese îmbrățișată de cinci luni”, spune curatorul olandez.

Această expoziție este deopotrivă un act cultural și unul educativ, spune directorul Muzeului de Artă, profesorul universitar Lucian Nastasă-Kovacs.

World Press Photo expune cele mai bune fotografii de presă, în fiecare an, în peste 100 de spații din 45 de țări. În medie, expoziția este văzută de 4,5 milioane de oameni în fiecare an.