Ce părere au adolescenții față de problemele de mediu din România – studiu științific

0

95,2% dintre adolescenți consideră că România se confruntă cu probleme majore de mediu. Așa arată proiectul de educație de mediu „Verde-n față”, organizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația Bloc Zero încheiat cu lansarea raportului de cercetare „Atitudinea adolescenților față de problemele mediului înconjurător”

Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2022, pe un eșantion de 614 adolescenți din România, cu vârste cuprinse între 15 și 18 de ani, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Scopul acestuia a fost de a identifica percepția tinerilor asupra celor mai mari probleme de mediu la nivel global, național și local și asupra cauzelor acestor probleme, dar și modul în care aceștia se poziționează față de măsurile de protecție a mediului.

Răspunsurile la chestionar confirmă faptul că adolescenții cunosc destul de bine problemele de mediu actuale. Totuși, există tendința ca tinerii să identifice în primul rând problemele departe „de casă”, pentru că nu sunt conștienți de ce se întâmplă în localitatea lor. Această situație poate fi rezultatul unei lipse de informații cauzată de sursele de informare principale folosite de adolescenți – rețelele de socializare, care prezintă în primul rând situații globale.

În plus, adolescenții cred că cele mai mari probleme de mediu sunt schimbările climatice și poluarea aerului la nivel global, iar, în România, despăduririle și poluarea aerului. Cauzele identificate de aceștia sunt indiferența cetățenilor și a autorităților, precum și absența educației de mediu. Responsabilitatea pentru soluționarea problemelor ar reveni instituțiilor statului, instituțiilor internaționale, precum și fiecărui individ în parte. În contextul în care cele mai multe probleme de mediu sunt cauzate de interese economice, este, oarecum, îngrijorător faptul că foarte puțini adolescenți cred că sistemul economic este o cauză a problemelor de mediu și că atribuie agenților economici o responsabilitate mai mică.

Adolescenții sunt tot mai pesimiști

Din păcate, cei mai mulți adolescenți sunt pesimiști cu privire la viitorul mediului. Întrebat cum va evolua mediul în următorii 50 de ani, unul dintre respondenți spune:

„Vor urma extincții în masă, alături de fenomene naturale extreme care vor forța populația să migreze în masă din zonele afectate. Vor urma evident declinuri economice de unde doar clasa de vârf a sistemului capitalist va rămâne în siguranță.” 

Cu toate că această perspectivă e împărtășită de majoritatea respondenților, sunt și adolescenți care speră că lucrurile se vor schimba în bine:

„Aș vrea să sper că va fi mai bine. Aș vrea să sper că vom stopa sau încetinii procesul de încălzire globală însă nu știu. Vreau să cred că prin educarea noilor generații cu privire la importanța mediului înconjurător, ceva se va schimba în bine. Sper ca următorilor conducători să le pese de acest aspect.”

Un alt adolescent consideră că:

”Este o situație 50/50, poate fi îmbunătățită sau înrăutățită. Poate fi îmbunătățită, dacă oamenii încep să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător și dacă legile și pedepsele vor fi mai severe în cazul în care cetățenii nu respectă regulile de protejare a mediului înconjurător, dar înrăutățită în cazul în care lumea nu își va da interesul pentru această situație, dacă nu devine mai responsabilă și în cazul în care nu se aplică sancțiuni mai severe.”

Potrivit respondenților, soluționarea problemelor de mediu va depinde mult de implicarea cetățenilor, implicarea autorităților, educația de mediu și legislație,

VEZI ȘI:

#RechargeTheCity: Autoworld plantează 5 copaci pentru fiecare test-drive realizat cu un Volvo Recharge

Turism Fără Deșeuri: Eveniment de ecologizare inedit în zona Cheile Turzii – Transportul este asigurat din Cluj-Napoca

Lacul Beliș va fi curățat de voluntari- anul trecut s-au strâns peste 3500 de saci cu gunoaie