Ce știm despre vizita Papei Francisc în România – Invitat: PS Florentin Crihălmeanu

1

Papa Francisc vine în România între 31 mai și 2 iunie. Vizita sa are loc la exact 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, prezent la Via Cluj TV, spune că există o serie de diferențe între cele două vizite papale. De această dată, Papa va face o vizită pastorală, nu una de stat. Acest lucru înseamnă un program mai generos și mai deschis tuturor.

În al doilea rând, Papa Francisc va merge și în afara Bucureștiului. Simbolic, în anul în care aniversăm 170 de ani de la Unirea Moldovei cu Valahia, Suveranul Pontif va merge în toate cele trei provincii românești. Papa Francisc va merge la București, în Valahia, la Iași, în Moldova, precum și în Transilvania, la Șumuleu Ciuc și la Blaj. La București, el se va ruga împreună cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel.

Vizita papală va atinge locuri de o importanță deosebită și pentru români, și pentru maghiari. Este un semn că Papa este al tuturor, indiferent de etnie, rit sau confesiune, care sunt chemați să se bucure împreună.

O altă diferență este dată de eventualitatea proclamării celor șapte episcopi greco-catolici morți în temnițele drept Fericiți ai Bisericii Catolice. Față de anul 1999, o diferență este și atmosfera mult mai prielnică dialogului ecumenic. Relațiile dintre Biserica Ortodoxă și cea Catolică au evoluat mult, iar creștinii sunt invitați să facă noi pași pe drumul Unității întru Cristos, spune episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

 

Via Cluj TV a realizat un serial legat de vizita Papei Francisc în România. Acesta este primul episod. Rămâneți alături de noi pentru a afla toate amănuntele legate de acest eveniment istoric.