Una dintre presupusele paciente ale valetului de parcare italian care a lucrat drept chirurg estetician timp de un an în România ar fi încercat să repare presupusele erori comise de Matthew Mode la clinica din Cluj condusă de profesorul doctor Toma Mugea.
Femeia fusese supusă unei operații de augmentare de mastopexie (mărire de sâni). Un chirurg estetician din București, dr. Radu Ionescu, a publicat miercuri o fotografie cu sânii pacientei. „Pe lângă rezultatul dezastruos estetic pe care îl are, are și o complicație locală care se numește necroză de areolă”, a observat medicul.
Profesorul Mugea a vazut fotografia în presa și a vorbit despre caz la Via Cluj TV.
“Cred că dama a trecut și pe la mine, am recunoscut imaginile. Foarte suspect, nu mi-a dat nici cartea de identitate, să pot vedea cine este, o adresă. I-am cerut pașaportul implantelor, pentru că fiecare implant are un pașaport în care se scrie seria, producția, materialul, ce volum are, ce formă, informații care te ajută să controlezi evoluția în timp. Dacă se întâmplă ceva, iei legătura cu firma. Nu știam cine a operat-o, nu a spus. Deci, undeva, sub podul Londrei”, a declarat Toma Mugea.
Profesorul a subliniat că a refuzat cazul. “Riscam să mă lupt cu ceva foarte periculos. Poți să atragi toate prostiile făcute înainte”, a adăugat profesorul clujean.
Toma Mugea crede că este imposibil ca Matthew Mode să fi operat singur în acest caz și în altele.
“Legea spune că la o intervenție de amploare medie trebuie să participe doi chirurgi – principal și asistent. El (Matthew Mode – n.red.) a intrat în sala de operație cu ajutoare care bănuiesc că erau medici specialiști sau primari în chirurgie plastică.
Aici e marea întrebare: cum a intrat în sala de operație, cine l-a ajutat? Iar cine l-a ajutat, nu a văzut ce se întâmplă? Sau nu a trebuit să vadă? În momentul în care tu intri în sală și nu îți schimbi papucii, ținuta, nu-ți pui masca și nici mănușile cum trebuie, nu abordezi poziția pacientului, toate astea se văd de la primele intervenții”, mai spune profesorul Toma Mugea.
“Și aici a fost încă o problema, la Ministerul Sănătății, unde unei doamne i s-a făcut milă de el. În valoare de cât a fost acea milă?”, s-a întrebat profesorul Toma Mugea în emisiunea România Via Cluj, moderată de Raul Chiș.
El crede că acele clinici care l-au lăsat pe presupusul chirurg să intre pe ușa din față în baza unui CV falsificat, au închis, pur și simplu, ochii la problemele dosarului incomplet.
“În momentul în care clinica încheie un contract, chiar și de colaborare, medicul trebuie să vină cu niște documente. El trebuie să arate o carte de identitate, apoi certificatele care atestă studiile pe care le-a făcut. Aici e partea care e verificată de clinică. Avem un aviz eliberat de Direcția de Sănătate Publică, însă nu e suficient. Mai lipsește avizul de la Colegiul Medicilor, o diplomă de studii echivalată în România”, a mai spus profesorul clujean.
“O mare problemă există la clinicile private. În momentul în care prinzi un asemenea pește gras, cum îl vad ele, îl propulseaza pe prima pagină: A venit marele chirurg italian! Ridică un mare semn de întrebare faptul că acele clinici l-au propulsat pe un astfel de personaj, care a ajuns să aibă lista de așteptare de câteva luni. De fapt, clinicile vor bani de la el pentru că un procent revine clinicii, fără să verifice cine e pretinsul chirurg”, a mai spus profesorul doctor Toma Mugea.
Chirurgul clujean recomandă pacienților să se documenteze cu privire la palmaresul medicilor care urmează să îi opereze pentru ca eventualele erori în chirurgia estetică sunt extrem de greu de corectat.
Profesorul Toma Mugea este fondatorul primei clinici de chirurgie estetică din România. Este, totodata, membru fondator al Societăți Române de Chirurgie Estetică si a ocupat din 2015 pana in 2017 functia de președinte al “European Association of Aesthetic Plastic Surgery Societies”.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: