Cel puțin șase persoane au murit în munții Alpi din Italia în urma prăbușirii unui ghețar – Printre persoanele dispărute se află și români

0

Printre turiștii dați dispăruți în urma avalanșei din Alpii italieni se numără și români. Bilanțul provizoriu al victimelor în urma prăbuirii unei bucăți din ghețarul imens de pe Marmolada este de 6 morți, 9 răniți și 20 de dispăruți. 

Cel puţin şase persoane au murit duminică după ce un gheţar s-a prăbuşit în munţii Dolomiţi din nordul Italiei, a anunţat preşedintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti.Printre turiștii dați dispăruți în urma avalanșei din Alpii italieni se numără și români. Bilanțul provizoriu al victimelor în urma prăbuirii unei bucăți din ghețarul imens de pe Marmolada este de 6 morți, 9 răniți și 20 de dispăruți.

Români, italieni, cehi și germani, printre turiștii dispăruți în urma avalanșei de pe Marmolada

“Situația evoluează, și în prezent este greu să spunem cu certitudine despre ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Gianpaolo Bottacin,consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

Dintre cei șase turiști, patru au fost identificați: sunt trei cetățeni italieni, în timp ce al patrulea este de naționalitate cehă. Un bărbat și o femeie urmează să fie identificați.

Cinci elicoptere şi mai multe echipe cu câini de salvare au fost desfăşurate pentru a căuta persoane prinse sub gheaţă, zăpadă şi pietre.

Operaţiunile de căutări a eventualilor supravieţuitori ar urma să se reia luni. Salvatorii alpini au activat un număr gratuit pentru a permite raportarea persoanelor care nu au luat legătura cu rudele.

Şeful guvernului italian Mario Draghi a transmis pe Twitter un mesaj cu “cele mai sincere condoleanţe” victimelor şi familiilor lor.

Tragedia din Alpi, în urma temperaturilor extrem de ridicate

Avalanșa de pe Marmolada este “un dezastru de neimaginat, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate” de pietre și bucățile de gheață. Sunt informațiile obținute de ANSA de la anchetatori. Conform celor reconstituite până acum, avalanșa a copleșit două grupuri de câte șase alpiniști. Printre victime ar fi și ghizii.

Această prăbuşire a avut loc a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului de 10 grade Celsius.

“Prăbuşirea de pe vârful Marmolada este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale. Din ceea ce se vede în filmare, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa că există o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarilor corespund cu cele de la mijlocul lunii august, nu la începutul lunii iulie​, a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de ştiinţe al Universităţii Roma 3. 

Gheţarul s-a prăbuşit în apropierea localităţii Punta Rocca, de-a lungul traseului parcurs în mod normal pentru a ajunge la vârf.

Gheţarul Marmolada, supranumit “regina Dolomiţilor”, este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în Trentino, de aici izvorăşte râul Avisio şi se vede Lacul Fedaia.

Parchetul din Trento a deschis un dosar penal în acest caz.

banner