Cimitirul Săracilor, Cimitirul Eroilor

0

Unul dintre cele mai impresionante locuri din România este Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației. Este vorba de locul în care își dorm somnul de veci mai mulți membri ai elitei Regatului României, exterminați în închisoarea de la Sighet, adevărați eroi ai rezistenței anticomuniste.

Cimitirul Săracilor este situat la mai puțin de 50 de metri de frontiera româno-ucraineană, care trece prin inima Maramureșului istoric. Acolo, pe malul Tisei, au fost săpate mormintele deținuților politici morți în temnițele comuniste.

Printre cei care așteaptă Învierea în Cimitirul Săracilor se numără oameni de stat precum Iuliu Maniu, Constantin I.C. Brătianu, Gheorghe Brătianu sau Daniel Ciugureanu, precum și patru sfinți. Este vorba de episcopii greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu, precum și de episcopul romano-catolic Anton Durcovici, ridicați la cinstea altarelor și declarați Fericiți ai Bisericii Catolice.

Amenajarea acestui cimitir a început în anul 1997. Cu brazi, a fost desenat conturul hărții României. În locul simbolic care i-ar reveni Sighetului, a fost amenajat un altar, străjuit de o cruce bizantină din piatră.

În nișa de sub altar, au fost depuse zeci de urne cu pământ aduse din diferite închisori, lagăre, centre de deportare și locuri de execuție însângerate în timpul prigoanei comuniste. Pe câteva zeci de plăci de andezit au fost scrise numele românilor morți în urma deportărilor din Uniunea Sovietică.

În urmă cu un deceniu, a fost amenajată și o Poartă a Memoriei.


banner