Cine este singurul fotbalist român care a jucat în toate cele cinci ligi de top din Europa?

0
Foto: Romanian Soccer

În toată istoria fotbalului, există numai patru jucători care au reușit să participe în toate cele cinci ligi de top din Europa: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A și Ligue 1. Printre aceștia se numără românul Florin Răducioiu, danezul Christian Poulsen, turcul Stefan Jovetic și ultima adiție la listă, olandezul Justin Kluivert. Bucureșteanul în vârstă de 53 de ani a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din 1999-2000 și pentru întreaga activitate.

Florin Răducioiu

Fostul atacant și-a început evoluția la centrul de juniori al clubului Dinamo. La doar 17 ani a fost promovat, de către antrenorul Mircea Lucescu, în prima echipă. Alături de club s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Cupelor în 1989 și în semifinalele aceleiași competiții un an mai târziu. A jucat pentru Echipa națională de fotbal a României, la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994 și la EURO 1996. În acel timp, a bifat 40 de apariții pentru România, marcând 21 de goluri.

La 20 de ani, după Mondialul din 1990, Florin Răducioiu a primit oferte din străinătate, semnând cu AS Bari. În continuare, fotbalistul s-a transferat la Hellas Verona, apoi la Brescia Calcio, ajungând într-un final la AC Milan, cu care a câștigat Liga Campionilor UEFA.

Alături de Espanyol Barcelona a evoluat două sezoane, iar în anul 1996 a fost transferat în Anglia, la West Ham United. Fostul atacant nu s-a adaptat fotbalului britanic și după jumătate de sezon de Premier League, a revenit la Espanyol Barcelona. În anul 1997, a evoluat un sezon la VfB Stuttgart, cu care a reușit să bifeze campionatul german.

După o trecere prin Italia, la Brescia, și una prin România, la Dinamo, Florin Răducioiu a jucat și în al cincilea cel mai puternic campionat de pe continent, Ligue 1, alături de AS Monaco.

Topul ligilor de fotbal

Cele mai importante ligi de fotbal din Europa, sunt: Premier League (Anglia), La Liga (Spania), Bundesliga (Germania), Serie A (Italia) și Ligue 1 (Franța). Conform Global Football Rankings, indexul puterii fotbalului (SPI) este de 71.96 pentru Premier League, 68.43 pentru Bundesliga, 67.71 pentru La Liga, 62.90 pentru Serie A și 61.30 pentru Ligue 1.

VEZI ȘI:

Află cine sunt fotbaliștii români care joacă în Arabia Saudită!

CFR Cluj a scos la vânzare un jucător aflat în top 20 cei mai valoroși fotbaliști din SuperLigă

“U” Cluj: Convocări la națională, pentru Turneul celor 4 Națiuni

banner