Ciprian Mihali, fost ambasador în Senegal: Cum au fost distruse relațiile economice excepționale ale României cu țările din Africa de Vest

1

Relațiile economice și politice excepționale cu țările Africii de Vest, una dintre puținele moșteniri pozitive lăsate în urmă de regimul Ceaușescu, au fost distruse “pe alocuri cu bună știință, din ignoranță sau din prostie”. Pierderile sunt greu de cuantificat. Pe resursele africane duc o bătălie necruțătoare giganți din industria mineritului din Canada, China, Australia sau Israel.

O spune la Via Cluj TV clujeanul Ciprian Mihali, profesorul de Filosofie din UBB care a fost între 2012 și 2016 ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest.

Studenți în România, politicieni influenți în Africa

“Știm bine ce a însemnat perioada comunistă pentru România, dezastrul și drama pe care le-a provocat, însă în domeniul politicii externe a rămas o urmă bună. Au existat parteneriate pe care le-a făcut regimul comunist cu țările africane.

La schimb, noi școlarizam tineri africani dar beneficiam de niște avantaje mai ales pentru ce era acolo, exploatările miniere, petroliere sau agricole, am fost prezenți cu utilaje, cu tractoare.

Din aceste relații economice nu a rămas aproape nimic, s-a distrus pe alocuri cu bună știință, din ignoranță sau din prostie”, spune diplomatul Ciprian Mihali.

El spune că și acum există premise foarte bune pentru reluarea colaborării.

“La nivel politic am avut întotdeauna în Africa de Vest niște parteneri extraodinari. Foarte mulți dintre oamenii politici pe care i-am întâlnit în acele țări sunt absolvenți de universități românești (…). Dintre cei pe care i-am întâlnit eu acolo, unii își făcuseră studiile deodată cu noi sau înainte, în anii ’80.

Un secretar de stat din Ministerul de externe al Republicii Guinea fusese coleg de palier cu mine în studenție, la Cluj. Imediat se leagă relațiile astea, imediat ai o linie directă”, susține profesorul UBB.

Africanii întreabă de tractoarele Gloria

România exporta în Africa înainte de 1989 celebrele tractoare Gloria. Antreprenorii africani din domeniul agricol dețin încă exemplare funcționale și l-au rugat pe ambasadorul român Ciprian Mihali să îi informeze dacă se mai produc la noi piese de schimb. Realitatea o știm, fabrica a fost ștearsă de pe fața pământului iar pe locul faimoasei uzine Tractorul Brașov avem un mall și un mare complex imobiliar.

Oportunități actuale

Profesorul Ciprian Mihali spune că în ciuda resurselor limitate de la Ambasadă, a elaborat o strategie diplomatică pentru Africa de Vest care este încă de actualitate.

“Am militat să reluăm acel program de școlarizare a unor tineri africani, mai ales că universitățile noastre încep să sufere pentru că la noi delinul demografic a început.

Școlarizarea câtorva mii de studenți africani în România ar fi un lucru extraordionar pentru că ei la întoarcere merg cu expertiza de aici și devin avocați ai României.

Sunt multe domenii de nișă pe care se poate interveni, de exemplu în domeniul construcțiilor, digitalizarea serviciilor”, a spus diplomatul clujean.

Cronica unei vizite anulate

Profesorul Mihali regretă că nu a putut duce la bun sfârșit în calitate de ambasador vizita în România a președintelui senegalez Macky Sall.

“Pregăteam în 2016 vizita președintelui senegalez Macky Sall la București. Am lucrat doi ani la pregătirea acestei vizite. O vizită de președinte e precedată de construirea unui dosar.

Organizasem cu doi ani mai devreme vizita ministrului de externe din Senegal în București, l-am însoțit în 2014, a fost la Ministerul Educației, la Ministerul Muncii, la Ministerul Agriculturii, la Ministerul de Externe, am făcut un tur de forță și premisele erau foarte bune.

Se stabiliese și data vizitei președintelui senegalez, urma să fie la sfârșitul lunii septembrie 2016, însă în luna mai președintele a dat un decret de rechemare a ambasadorilor (…) Am cerut să mai fiu lăsat șase luni, să închei vizita aceasta, mi-au răspuns că decretul era deja semnat de președinte.

Le-am atras atenția că dacă plec vizita nu va mai avea loc, mi-au răspuns organizează ei. Aș fi vrut să nu am dreptate, nu era interesul meu propriu și nici gloria mea personală, era vorba de a organiza o vizită a unui președintel african în România după 35 de ani, ultima fusese în 1981″, a afirmat Ciprian Mihali.

De ce nu are România strategii de dezvoltare diplomatică pentru Amercia de Sud, Africa, Asia (cu excepția Chinei) și ce efecte decurg de aici, aflați din emisiune.

Veți afla și de ce intenția declarată a regimului Dragnea de a muta Ambasada României din Israel la Ierusalim ne-a costat postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

În parrtea a doua a emisiunii, aflați ce crede profesorul MIhali despre dezvoltarea urbanistica în zona metropolei clujene și cum sunt afectați profesorii și studenții UBB de pandemie.