Astăzi, 14 ianuarie, peste 100 de mașini participă la Cluj la protestul transportatorilor și agricultorilor. În ciuda întâlnirilor și negocierilor care au avut loc sâmbătă la București, șoferii sunt în continuare nemulțumiți de măsurile propuse.
Peste 100 de TIR-uri, tractoare și mașini mici, au pornit spre Someșeni, apoi pe Bulevardul Muncii și pe centura Apahida. Șoferii vor circula cu viteze mici, în sunet de claxoane, astfel că traficul în zonele mai sus amintite va fi perturbat. Atât transportatorii, cât și feremierii cu trractoare, vor circula cu 5-10 kilometri pe oră.
Vineri, în 12 ianuarie, la Cluj s-a alăturat protestului și taximetriștii. Pe perioada protestului transportatorilor desfășurat la Cluj-Napoca în zilele de 10 și 11 ianuarie 2024, polițiștii au aplicat 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.000 de lei. Totodată, au fost reținute 3 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.
Negocieri de mai multe zile
După o întâlnire la București cu premierul Marcel Ciolacu, care a primis de de luni, 15 ianuarie, se vor face comisii la nivel de ministere, transportatorii și agricultorii au rămas în stradă. Aceștia cer, în principal, plafonarea RCA în refim de urgență la 5.000 de lei.
Întâlniri, fără rezultat, însă, au avut loc sâmbătă și urmează altele și astăzi, la Ministrul de Finanțe. Protestatarii au subliniat de zile întregi că nu cer bani de la Guvern, ci își cer doar drepturile.
Transportatorii, de exemplu, cer și amendarea OUG nr. 43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni, armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare, tratament fiscal nediscriminatoriu a angajatilor din mediul privat in privinta alocației de cazare, aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat in conformitate cu prevederile directivei EUROPENE 2006/112, elaborarea in regim de urgență a Legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de Urgenta a Guvernului pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.
ASF anunță că lucrează la reducerea RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că pregătește un set de măsuri care să aibă ca rezultat final reducerea RCA. Anunțul a fost făcut de Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, după discuţii cu reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor.
„Lucrăm la un document de măsuri, unele vor fi parte din norme interne, deci vor avea un termen de implementare scurt, alte măsuri ţin de schimbări de legislaţie. Lucrăm la bonus malus.
Vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ. Discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere. Sunt în discuţii cu asigurătorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA.
Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA”, a declarat Petrescu, potrivit Agerpres.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: