Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, împreună cu mai multe organizații neguvernamentale, au lansat un program ambițios de combatere a risipei alimentare. Acest program este destinat deopotrivă studenților și antreprenorilor.
Clujul găzduiește mai multe inițiative destinate reducerii risipei alimentare. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a generat astfel de proiecte educative, destinate deopotrivă studenților și antreprenorilor. În primul rând, este vorba de promovarea producției locale și a lanțurilor scurte. Ideea campaniei este de a promova aprovizionarea locală, din fermă la furculiță sau, cu alte cuvinte, de a-i încuraja pe consumatori, dar și pe antreprenorii din domeniul HoReCa, să cumpere produse alimentare locale. Există și alte inițiative, care vin din domeniul societății civile.
Așa ar fi Banca de Alimente, care preia alimente al căror termen de expirare este foarte apropiat și care sunt donate organizațiilor neguvernamentale care îi ajută pe cei aflați în nevoie. O altă asociație, Food Waste Combat, i-a convins pe bucătari renumiți să pregătească cine festive din legume și fructe urâte, care, în alte condiții, ar fi ajuns la gunoi pentru că sunt neatractive pentru cumpărători. În campaniile de reducere a risipei alimentare s-au implicat personalități pentru Adrian Hădean, expertul în gastronomie care încearcă să îi convingă și pe organizatorii de nunți să micșoreze cantitatea de alimente puse pe mesele nuntașilor și să promoveze mai mult calitatea. Potrivit lui Adrian Hădean, dacă am urca în camioane alimentele risipite în România într-un an, s-ar forma o coadă de la București la Munchen. Pentru a reduce această cantitate de alimente risipite, au apărut și aplicații, care permit magazinelor să ofere cumpărătorilor la preț redus alimentele care expiră în curând.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: