Clujul, în topul județelor cu cele mai multe firme intrate în insolvență, de la începutul anului

0

În primul trimestru al anului, nu mai puțin de 1644 de companii au intrat în insolvență, la nivel național. Județul Cluj se află pe locul al treilea în topul regiunilor cu cele mai multe companii aflate în această situație, cu un total de 105 de companii. Regiunile care depășesc Clujul sunt: Bihor, cu 143 de companii și București, cu 282 de companii în insolvență, potrivit Casei de Insolvență Transilvania (CITR). 

„Evoluția numărului de companii în insolvență va fi influențată strict de efectul pe care
creșterea dobânzilor sau inflația le poate avea pe anumite tipuri de afaceri dacă nu intervine o schimbare profundă”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, director CITR.

Cele mai afectate domenii sunt: comerțul (476 de companii), construcțiile (308 de companii) și industria (195 de companii). Dintre întreprinderile menționate, 23 sunt companii de impact, care cumulează peste 1950 de angajați și cifra de afaceri totală în valoare de 805 milioane de lei.

„Dacă la începutul anului 2022 un număr semnificativ de companii de impact erau finanțabile, acestea și-au deteriorat poziția pe parcursul anului și au înregistrat datorii la ANAF care au crescut de la 264 de milioane de lei la în iunie 2022 la 786 de milioane de lei la finele anului. Aceste cifre reprezintă o creștere de 197%, în doar 6 luni. Soluția acestor companii este restructurarea”, adaugă directorul CITR.

Având în vedere inflația în creștere, ratele mai mari ale dobânzilor, incapacitatea de a
refinanța creditele existente și de a face față scadențelor viitoare, companiile vor fi nevoite să apeleze la noile mecanisme de restructurare, pentru a-și eficientiza activitatea și pentru a se salva din situațiile de insolvență.

Articol redactat de Timea Piper

Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!

VEZI ȘI:

Românii vor să fie propriii lor șefi – peste 48 000 de companii noi, înființate de la începutul lui 2023

Ideafy, soluția care oferă posibilitatea de colaborare dintre ONG-uri și companiile de software

PROCESUL DE RECRUTARE LA O COMPANIE IT: ce așteptări au firmele de la candidați

banner