CLUJUL PARADOXURILOR: De la cel mai curat aer din Europa, la cel mai poluat din România?

0

Avem un oraș al paradoxurilor: dacă în urmă cu câțiva ani municipalitatea încerca să acrediteze ideea că respirăm cel mai curat aer din Europa, am ajuns în prezent să vedem studii șocante care susțin contrariul. Care este adevărul încercăm să aflăm împreună cu Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturim Napoca.

Studiul respectiv arată că municipiul Cluj-Napoca s-ar fi aflat în ziua din 2019 în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută pe primul loc al poluării la nivel național.

Că o fi adevărată, că o fi falsă, știrea ar fi avut ca sursă o hartă interactivă publicată de New York Times și care a fost preluată de la cercetătorii Universităţii Berkley.

Conform acestei hărţi, în ziua din 2019 în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută la Cluj-Napoca s-a înregistrat o concentraţie a particulelor periculoase (PM 2,5) de 1.664 µg/m3, adică un nivel considerat extrem de periculos pentru sănătate. Asta înseamnă că în acea zi am devansat New Delhi (951 µg/m3), oraşul unde este recomandabil să respiri printr-o mască.

Dacă astfel de valori sunt puțin plauzibile, știm cu toții că avem o problemă: e greu să respiri la ore de vârf în trafic sau când pe multe străzi din Cluj se ridică nori de praf. Ce e de făcut, aflați din emisiune.

banner