Vechi tradiții din Săptămâna Luminată, păstrate în Transilvania

0

Transilvania păstrează vechi tradiții pascale. În cea de-a doua zi de Paști, tinerii practică obiceiul udatului sau stropitului. Desigur, în acest an, ei își vizitează strict persoanele apropiate, pentru că sunt în vigoare restricții de natură sanitară din cauza pandemiei.

De cea de-a doua zi de Paște sunt legate multe tradiții. Dimineața, oamenii mănâncă paști. Este vorba de bucățele de pâine amestecate cu vin binecuvântate de preoți și împărțite tuturor credincioșilor în noaptea de Înviere. Această tradiție datează din perioada principilor protestanți ai Transilvaniei și provine din Biserica Reformată Calvină, unde oamenii primesc Cina Domnului, spune istoricul clujean Leonard Horvath.

O altă tradiție este stropitul sau udatul. În anii obișnuiți, cete de tineri cutreieră satele Transilvaniei și le stropesc pe fete sau pe tinerele doamne. Este o tradiție adusă de sași în Evul Mediu, care a fost preluată apoi de români și de maghiari. Această tradiție este un ritual de purificare și de fertilitate, spune istoricul Leonard Horvath.

De obicei, ziua a doua de Paști se încheia cu un bal sau cu o petrecere, organizată fie într-o șură mai mare, fie la căminul cultural din sat.

banner