Clujul, pe locul 2 în țară la plata șomajului tehnic și a telemuncii – AU FOST SUPLIMENTATE FONDURILE

0

Județul Clujul se află pe locul 2 în țară atât la plata șomajului tehnic, cât și la decontul telemuncii, a declarat la Via Cluj TV directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean. În cazul telemuncii, fondurile s-au terminat înainte să fie onorate toate cererile. Vestea bună este că fondurile au fost suplimentate.

”Am plătit mai mult în zona firmelor cu număr mediu de salariați, decât în zona firmelor mari, ceea ce înseamnă că economia județului a fost relativ puternică și a făcut față atât de bine cât s-a putut”, a spus Ana Maria Chiciudean.

În perioada stării de urgență și a stării de alertă au beneficiat de șomaj tehnic 150.000 de persoane.

20.300 de angajatori au solicitat și beneficiat de plata șomajului tehnic, ca urmare a suspendării contractelor individuale de muncă.

Termenul prevăzut de lege pentru plata acestor sume este de 10 zile din momentul depunerii documentelor de către angajator, din momentul în care sunt considerate corecte și valide de AJOFM Cluj.

AJOFM Cluj a făcut o serie de verificări încrucișate, împreună cu ITM Cluj și ANAF, cu privire la condițiile suspendării contractelor.

”În situația normală, în care angajatorul și-a îndeplinit toate obligațiile, noi plătim în 10 zile. În situația în care nu ni se răspunde la clarificări sau nu sunt îndeplinite obligațiile de eligibilitate, atunci termenul se poate prelungi. Trebuie să spun că volumul de muncă la care suntem supuși este absolut infernal, cu un număr foarte mic de salariați. În acest moment, AJOFM Cluj are 46 de angajați”, a precizat directorul executiv al AJOFM Cluj.

Telemunca, un cartof fierbinte

Legea specială în baza căreia firmele își desfășoară activitatea prin telemuncă este în vigoare în România din 2018. Însă în această perioadă legea și-a arătat cu adevărat aplicabilitatea. La Cluj, firmele de IT au fost cele mai multe care au cerut plata telemuncii, mai ales după instaurarea stării de urgență.

Județul Cluj a fost pe locul 2 pe țară în ceea ce privește solicitarea decontului telemuncii. Prin legislația în vigoare, a fost decontată prin serviciul public de ocupare munca prestată de salariați aflați în telemuncă, o perioadă de 15 zile.

Decontul a constat în 2500 de lei pentru fiecare salariat. În termen de 30 de zile de la primirea sumei de bani angajatorul trebuie să prezinte către AJOFM documentele justificative din care să rezulte legătura dintre salariat și instrumentele care au stat la baza desfășurării activității de telemuncă: laptopuri, periferice etc.

”La nivelul AJOFM Cluj, acești bani au fost plătiți în ordinea depunerii cererii, a corectitudinii documentelor și în limita bugetului care a fost alocat. Din această cauză, au rămas și cereri neonorate. AJOFM Cluj a cerut suplimentarea bugetului, având în vedere că în Cluj au fost plăți mai mari decât în restul județelor din țară. Au fost făcute diligențe pentru ca banii nefolosiți de alte județe, să poate fi folosiți pentru plata firmelor clujene”, a precizat directorul executiv al AJOFM Cluj.

Vestea bună este că, după aceste diligențe, suplimentare a fost făcută. ”Inițial, pentru telemunca am avut alocați aproximativ 600.000 lei. Am primit o suplimentare de aproximativ 3.000.000 milioane de lei, bani pe care i-am plătit în octombrie. Urmează ca în noiembrie să mai plătim 260.000 de lei pentru solicitările care respectă prevederile legale”, a mai precizat directorul AJOFM.

Numărul total al cererilor pentru telemuncă a fost pentru 1223 de salariați din 57 de firme.

Apel către angajatori: aduceți actele cât mai repede la AJOFM!

”Aș vrea să îi rog pe acei angajatori care au depuse documentele pentru subvenționarea locurilor de muncă să se grăbească pentru depunerea documentelor justificative, atât în luna noiembrie, cât și în luna decembrie, până în data de 20 decembrie, noi le-am fi recunoscători să depună documentele justificative, astfel încât să reușim să efectuăm plătile, să intrăm cu plățile din lună în lună, pentru că la Cluj era înainte o cutumă care nu este neapărat pe gustul meu să plătim la o distanță de două luni de la data depunerii documentelor. Cu un efort comun să încercăm să intrăm  cu plata din luna septembrie în octombrie și din depunerea documentelor, în luna noiembrie, astfel încât susținerea statului român să fie una reală, consistentă și să ajungă acolo unde este nevoie”, a mai declarat Ana Maria Chiciudean.

banner