Cod galben de instabilitate atmosferică în nordul și vestul țării

0

Meteorologii au emis joi, 29 mai,  o nouă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, ce vizează mai multe judeţe din nordul și vestul țării, inclusiv județul Cluj. Atenționarea este valabilă pe parcursul întregii zile și anunță fenomene meteorologice severe în zonele afectate.

Avertizarea cod galben este valabilă până la ora 23:00 și include județele Maramureș, vestul Transilvaniei, nordul Crișanei, precum și localități din Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali. În aceste regiuni, se așteaptă averse cu caracter torențial, descărcări electrice frecvente și, izolat, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor varia între 20 și 25 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp (1 – 3 ore), iar în unele locuri pot depăși chiar 40 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii avertizează că fenomene similare de instabilitate atmosferică se vor manifesta și în alte regiuni ale țării, dar pe arii mai restrânse. Informarea meteo, valabilă până la ora 20:00, prevede ploi și vijelii în întreaga țară. Se vor înregistra averse, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 15 – 25 de litri pe metru pătrat, iar pe alocuri pot depăși 40 de litri pe metru pătrat.

Având în vedere aceste condiții meteorologice, autoritățile recomandă populației să ia măsuri de precauție pentru a evita eventualele pericole asociate cu vremea instabilă. Este important să se evite deplasările în timpul furtunilor și să se ia măsuri pentru protejarea bunurilor materiale. În cazul în care se observă formarea unor fenomene periculoase, precum vijelii sau grindină, este indicat să se găsească un adăpost sigur până la trecerea acestora.

banner