Colaborare UBB cu Romsilva – Studenții vor avea ocazia să execute practica în ocoalele silvice

0

Universitatea Babeș-Bolyai a încheiat un parteneriat cu Romsilva prin care studenții vor beneficia anual de un stagiu de practică la ocoalele silvice. Practica de specialitate desfășurată în contexte reale, ecologice, sprijină viitorii specialiști în dobândirea timpurie a unor competențe necesare pentru integrarea cu succes pe piața muncii.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat semnarea perteneriatului între UBB și Romsilva, acord ce va permite studenților să cunoască îndeaproape partea practică a aspectelor teoretice pe care le studiază. Universitatea Babeş-Bolyai a găzduit, marți, semnarea parteneriatului dintre UBB și Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), profesorul Daniel David, i-a avut oaspeți pe ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, și pe directorul Romsilva, Daniel Nicolăescu.

„Sarcina noastră este de a crea oportunitatea pentru următoarele generații de a învăța, de a le prezenta mai de aproape activitatea noastră și de a oferi o perspectivă în ansamblu asupra muncii depuse zi de zi.

Astăzi, la Cluj Napoca, am semnat un parteneriat în acest scop între Universitatea Babeș-Bolyai și Romsilva. În cadrul acestuia, anual 1000 de studenții pot participa anual la un stagiu de practică la ocoalele silvice.

Creăm, astfel, o legătură între cei care exploatează durabil pădurile, studenții de la facultățile de silvicultură și studenții din domeniile care au legătură cu protecția mediului”, a notat ministrul Tánczos Barna într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. 

Parteneriatul prevede organizarea unor sesiuni de practică pentru studenții UBB la direcțiile și ocoalele silvice din cadrul R.N.P. – Romsilva, precum și alte activități academice de cercetare și de relație cu societatea, semnat de Ziua Internațională a Pădurilor (sărbătorită în fiecare an la data de 21 martie).

„Universitățile asigură un cadru adecvat pentru generarea și transmiterea către studenți a celor mai avansate cunoștințe prin intermediul cercetării, al educației, precum și prin stagii de practică organizate în colaborare cu parteneri din mediul socio-economic și cultural.

Instituțiile de învățământ superior creează împreună cu partenerii lor, din sfera privată sau publică, adevărate ecosisteme de inovare socială.

Considerăm că un parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este deosebit de relevant, deoarece sprijinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă este parte integrantă a strategiilor noastre de dezvoltare instituțională, universitățile oferind studenților și societății o serie de programe academice care vizează în mod direct teme de mediu și probleme generale de dezvoltare durabilă. Prin aceasta, ne asumăm rolul de motor în schimbarea societală cu privire la probleme de dezvoltare durabilă, UBB având în țară și Catedra UNESCO în domeniu. În fine, UBB a avut deja o contribuție majoră la organizarea componentei educaționale din Pădurea-Parc Făget, de care beneficiază comunitatea locală și mai ales copiii, și poate extinde această experiență și în alte zone împădurite”, a declarat rectorul UBB Daniel David. 

Astfel, potrivit acordului semnat la Cluj, studenții din cadrul facultăților de biologie și geologie, geografie sau stiința și ingineria mediului vor avea ocazia de a vedea la fața locului, în pădure, ce înseamnă activitatea instituției care administrează pădurile proprietate de stat.

banner