Concedierile din IT NU vor afecta firmele care dezvoltă produse proprii

0

O recesiune în domeniul IT nu va afecta firmele care au produse proprii și inovează în domeniul tehnologiei, spun specialiștii în domeniu. În România activează peste 30.000 de companii din industria software, dintre care peste 2200 în Cluj. Îngrijorarea pentru păstrarea locurilor de muncă a început să apară și în IT-ul românesc, după ce mari companii din Statele Unite ale Americii au început să facă disponibilizări.

Ultimele luni au adus o restructurare a pieței de software din România. Companiile care fac outsourcing, adică produc software ieftin, pentru clienți din străinătate, au profituri din ce în ce mai mici, în condițiile în c are salariile angajaților din IT au crescut constant în ultimii ani. De aceea, multe dintre aceste companii încearcă să se adapteze la nou context economic mondial, care este definit de transformări precum ascensiunea inteligenței artificiale. În esență, aceste companii au adoptat două tipuri de strategii. În primul rând, unele dintre ele au început să dezvolte software propriu, spune Andrei Nistor, directorul departamentului de PR&comunicare a Clusterului CLUJ IT.

Organizațiile de profil ale producătorilor de software încearcă să îi ajute pe antreprenori să parcurgă cât mai lin această tranziție. Clusterul Cluj IT, în cadrul Cluj Innovation Days a organizat un eveniment prin intermediul căruia inginerii de software și-au putut promova produsele proprii, după cum explică Andrei Nistor de la Cluj It Cluster.

Ce de-a doua strategie la care recurg multe dintre companiile de IT este să se extindă în alte țări în care salariile IT-știlor sunt mai mici decât în România, ceea ce permite companiilor să facă, în continuare, profit. Multe companii din Cluj deja s-au extins în Republica Moldova, iar altele au început să angajeze IT-ști în țări din regiunea Balcanilor de vest, precum Muntenegrul.

În Cluj există peste 2200 de companii din domeniul IT&C care aveau, la începutul anului, peste 28500 de angajați. Aceste companii contribuiau la bugetul de stat cu 10 miliarde de euro. La nivel național sunt 30.000 de companii din industria software.

banner