Concert de harpă și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României, la turneul internațional „Carmen Sylva”

0

Cu ocazia aniversării a 180 de ani de la nașterea M. S. Regina Elisabeta a României, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Centrul Cultural „Carmen Sylva”, Primăria Sinaia și Muzeul Național George Enescu din București, organizează concertul de deschidere a turneului internațional „CARMEN SYLVA – 180”.

Duminică, 1 octombrie 2023, ora 16:00, în Salonul de Muzică al Muzeului Național Peleș
din Sinaia (Str. Peleșului nr. 2), va avea loc concertul de deschidere a turneului internațional „CARMEN SYLVA – 180”, concert ce va fi susținut de Rodica Vică – soprană (Austria/România), Maria Bîldea – harpă (România/Grecia) și Silvia Irina Zimmermann – istoric literar, traducătoare și ilustratoare (Germania/România).

Programul concertului va prezenta piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu, respectiv lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva), într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane și din traducerile în limba română de George Coșbuc, Dimitrie A. Sturdza, Adrian Maniu și Silvia Irina Zimmermann.

Piesele din cadrul concertelor de la Sinaia și București vor fi interpretate de harpista Maria
Bîldea pe harpa istorică Erard, care la începutul secolului al XX-lea (aprox. 1935) se afla în salonul de muzică a Palatului Regal Român și era cântată de către harpista de origine italiană Elodia Casseli Coandă.

Împătimită a interpretărilor istorice, harpista Maria Bîldea a urmărit traseul românesc al acestei harpe unice în lume, a achiziționat-o și a reușit să o readucă la viață. A trimis-o la Londra, în atelierul manufacturii Pilgrim, pentru o restaurare completă.

Astfel, datorită dorinței și perseverenței harpistei Maria Bîldea, harpa istorică va răsuna din nou în două dintre cele mai emblematice și prestigioase saloane din cele două orașe: Castelul Peleș și Muzeul Colecțiilor de Artă.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: peles.ro@gmail.com. Accesul publicului în Sala de Concerte se face pe terasa de nord a Castelului Peleș.

Mai multe informații despre turneului internațional „CARMEN SYLVA – 180” pot fi găsite AICI.

VEZI ȘI:

Petiție pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj

“Zahăr de Luduș” – Fabrica își va relua activitatea luna aceasta – se asigură peste 100 de locuri pe muncă

USAMV: Ateliere, demonstrații și degustări de produse inovative la Noaptea Cercetătorilor Europeni

 

 

 

 

 

 

banner