În premieră, la Gherla va fi susținut un concert de vioară Stradivarius. Publicul este invitat să participe la eveniment – sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19:00. Accesul este liber, iar rezervările se fac pe site-ul https://conac.sonoro.org/. Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla au fost introduse în turneu deorece este un exemplu tipic pentru arhitectura barocă a secolului XVIII din Transilvania.
De 11 ani, obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu și clădirile excepționale din România, prin intermediul muzicii de cameră, iar ediția a XI-a, intitulată „The Fiddler on the Roof”, face trimitere la instrumentele de coarde prezente în turneu.
Din volumul „Dicționar de instrumente muzicale”, de Valeriu Bărbuceanu, aflăm că „Pentru a construi o vioară se folosesc cca 70 de piese din lemn de brad, paltin și arțar […]” și că „[…] în general se construiesc patru categorii de viori: de serie (modele de fabrică); pentru avansați (viori de serie, însă realizate dintr-un lemn mai bun, cu fibră deasă); pentru maeștri (de fabrică, realizate de diferiți lutieri specializați; unii fac fața, alții spatele, alții gâtul); pentru maeștri (realizate de un singur lutier, care își pune semnătura în interiorul instrumentului și data când a fost realizat)”.
Muzicienii care vor susține concertul sunt Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară) și Răzvan Popovici (violă).
Cât despre Antonio Stradivari (în latină, Stradivarius – 1644?-1737), a fost un lutier italian care a dus meșteșugul fabricării viorii la nivel de perfecțiune și se estimează că a construit în jur de 1100 de instrumente (viori, viole, violoncele ș.a.). În prezent mai există 550 de viori, niciuna identică; așadar, această ediție SoNoRo Conac devine și mai valoroasă prin prezența celor două viori Stradivarius la concertele din a doua parte a turneului.
Cine sunt interpreții?
Violonista Alexandra Tîrșu s-a născut în 1992 și a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena cu Anton Sorokow, apoi, din 2017, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, cu profesorul Pavel Vernikov. Tânăra muziciană din Moldova este din ce în ce mai apreciată, fiind considerată vârful de lance al generației sale.
Laureată a Competiției Internaționale de Muzică din Seul în 2018, interpretările ei au avut parte de aprecieri elogioase în publicații precum The Strad, Classical Music Magazine și Südeutsche Zeitung. A obținut premiul al treilea și premiul publicului la prestigioasa competiție ARD din 2021. Alexandra Tîrșu interpretează la o vioară Stradivarius din 1699, la care a cântat Ida Haendel, o mare violonistă a secolului XX.
Îndrumat de Sir Yehudi Menuhin încă de la o vârstă fragedă, Kirill Troussov este acum recunoscut ca unul dintre cei mai importanți violoniști din prezent. Presa internațională îi descrie interpretarea ca fiind de „…o eleganță impresionantă, o tehnică ireproșabilă, o sensibilitate muzicală excepțională și sonorități de o frumusețe pură…”.
Kirill Troussov este invitat regulat în săli de concert prestigioase și la festivaluri internaționale de muzică de renume, în întreaga lume. Cântă pe vioara Antonio Stradivari „Brodsky” din 1702, pe care violonistul Adolph Brodsky a interpretat în premieră mondială concertul pentru vioară al lui Ceaikovski, în data de 4 decembrie 1881.
Răzvan Popovici a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg și a cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris. Este invitat la festivaluri din întreaga lume, iar printre sălile celebre în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. De asemenea, concertează regulat în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro.
De 17 ani, Răzvan Popovici predă tinerilor cursuri de măiestrie, iar în acest an va deveni profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.
Concerte în teatre și muzee
„Am început turneul SoNoRo Conac în luna martie cu trei concerte în Templul Coral din București, Teatrul Național din Caracal și Muzeul Județean de Artă Prahova «Ion Ionescu-Quintus» din Ploiești, iar în iunie vă propunem încă cinci concerte în spații în care ajungem pentru prima dată în istoricul turneului și pe care abia așteptăm să le umplem cu muzică. Locurile pe care le-am ales în acest an constituie repere de arhitectură și cultură națională și ar putea fi oricând incluse într-o listă de superlative arhitectonice și turistice ale României.
Sunt încântat că am inclus Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla în programul turneului, acest spațiu fiind un exemplu tipic pentru arhitectura barocă a secolului XVIII din Transilvania.
Aici s-au încheiat recent noi lucrări de reabilitare, care au avut loc în perioada 2018-2022. În plus, acest proiect este considerat ca fiind cel mai complex din ultimii ani, pe plan național”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.
Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla are o importantă culturală și istorică deosebită. La începutul secolului al XVIII-lea comunitatea romano-catolică din Gherla era slujită de preoți mendicanți franciscani ce se deplasau din Dej pentru oficierea slujbelor religioase.
Apoi, în anul 1748, încep construcțiile pentru noua biserică, pe un teren donat enoriașilor catolici-franciscani de către primarul de atunci, Daniel Todor. Construcția este finalizată, sființită și dată spre folosință în 1758. În anii următori a fost construită Capela Maria de Loretto (în 1760) și edificată aripa estică a claustrului (1766). În anul următor au fost realizate în stil baroc cele două altare din piatră; acestea au fost amplasate de-o parte și de alta a navei și închinate Sfântului Anton și Sfântului Francisc.
Concertul conține următorul program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Duo pentru vioară și violă în si bemol major nr. 2, K.424
Zoltán Kodály (1882-1967) – Sereneda pentru 2 viori și violă, op. 12
Aleksey Igudesman (*1973) – Duete pentru două viori
Antonín Dvořák (1841-1904) – Terzetto pentru două viori și violă
Turneul SoNoRo Conac va continua astfel:
26 iunie, ora 19:00 – Castelul Teleki, Posmuș, județul Bistrița-Năsăud
27 iunie, ora 19:00 – Colonia Pictorilor, Baia Mare, județul Maramureș
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: