Grădina Palatului Elisabeta, refăcută de o firmă din Cluj

0

Grădina uneia dintre cele mai frumoase reședințe regale din Europa a fost refăcută de echipa companiei clujene Eco Garden Construct. Este vorba de grădina Palatului Elisabeta din București, locul în care este găzduit, de obicei, cel mai mare Garden Party din Europa de Sud-Est, organizat în fiecare an de Ziua Regală a României, 10 Mai, potrivit Cluj Insider.

”Au fost amenajați peste 6000 de metri pătrați, iar lucrările au durat patru săptămâni. Iarba este un amestec de cultivare de gazon care se folosește pentru suprafețele cu trafic intens (care are rezistență ridicată la călcare, în toate perioadele din an). Suprafața dispune de un sistem de irigații complet automatizat care eficientizează consumul de apă din sursa proprie, este unul dintre cele mai sustenabile sisteme de irigare”, a precizat Mircea Crăciun, fondatorul Eco Garden Construct.  

Specialiștii Eco Garden Construct au refăcut spațiile verzi și au înlocuit gazonul din curtea palatului. Refacerea spațiilor verzi a însemnat păstrarea elementelor definitorii ale amenajării peisagistice istorice și a adus, totodată, un plus de frumusețe.

”Port un respect deosebit Familiei Regale a României, care întruchipează cele mai înalte valori ale națiunii noastre. De aceea, am acceptat cu mare bucurie propunerea de a ne implica în reamenajarea și împrospătarea spațiilor verzi din curtea Palatului Elisabeta. Pentru echipa Eco Garden Construct, a fost o mare onoare să realizăm acest proiect, care pune în valoare un ansamblu arhitectural istoric de prim rang pentru întreaga Europă. Cumva, am simțit că ne bucurăm că avem privilegiul de a contribui la strălucirea acestui loc istoric. Palatul Elisabeta a fost locul în care Majestatea Sa Regele Mihai I a stabilit reședința Familiei Regale în București, într-o victorie asupra Istoriei. Dacă în 1947, în acest palat, comuniștii puneau în scenă actul nul și neavenit al unei abdicări smulse prin șantaj, în 1997, Regele Mihai I, tot în Palatul Elisabeta, încheia oficial exilul Familiei Regale și reda românilor speranța că, împreună cu Familia Regală, își vor regăsi drumul spre lumea liberă și democratică din care facem parte azi”, a declarat Mircea Crăciun, fondatorul Eco Garden Construct.

Palatul Elisabeta este unul dintre cele mai frumoase edificii istorice din România. El a fost construit în perioada 1935-1937 pentru Regina Elisabeta a Greciei, Principesă a României. După actul din 23 august 1944, când aviația germană a bombardat Palatul Regal din București, Regele Mihai I și Regina-Mamă Elena s-au mutat în Palatul Elisabeta. În 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a fost șantajat de comuniști să semneze un  act de așa-zisă abdicare și a fost silit să plece în exil. 50 de ani mai târziu, exact în același loc, Regele Mihai I proclama încheierea oficială a exilului, iar Palatul Elisabeta redevenea reședința oficială a Familiei Regale a României.

Palatul Elisabeta găzduiește în prezent numeroase activități publice ale Familiei Regale. Cea care atrage cel mai mare număr de oameni, peste 5.000, este Garden Party, organizat de 10 Mai. Sărbătoarea națională de 10 Mai are o triplă semnificație: în 10 Mai 1866 a fost fondată Dinastia Română prin aducerea pe Tronul României a Principelui Carol I, în 10 Mai 1877 a fost proclamată independența României, iar în 10 Mai 1881 a fost proclamat Regatul României, iar Carol I a fost încoronat drept primul rege al țării. Până la instaurarea comunismului, 10 Mai a fost Ziua Națională a României. După căderea comunismului, tot mai mulți dintre români au început să sărbătorească din nou această zi.

Eco Garden Construct este una dintre cele mai importante firme românești din domeniul spațiilor verzi și amenajărilor peisagistice. Specialiștii Eco Garden Construct au realizat proiecte emblematice la nivel internațional, inclusiv în țări precum Italia și Marea Britanie, unde amenajarea peisagistică a devenit o artă foarte rafinată. Printre proiectele realizate de Eco Garden Construct se numără gazonul stadionului Cluj Arena din Cluj-Napoca, gazonul stadionului Ion Oblemenco din Craiova, Parcul Între Lacuri din Cluj-Napoca, proiectul verde “Strade Future” din Roma, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca, precum și multe alte proiecte de amenajare și întreținere peisagistică urbană pentru clienți din sfera publică și din zona de proiecte rezidențiale private, respectiv grădini urbane pentru persoane fizice. În prezent, compania este implicată în proiecte care vor aduce un vibe fresh comunităților locale, precum Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, Parcul Belvedere Sibiu, Parcul Armătura Cluj-Napoca, dar și mai multe proiecte de amenajare peisagistică a unor complexe imobiliare private din țară și din străinătate. Compania Eco Garden Construct a fost fondată de antreprenorul Mircea Crăciun, care este implicat în mai multe proiecte civice și caritabile.

banner