Concert simfonic cu muzică din Stăpânul Inelelor, Lista lui Schindler și Războiul Stelelor

0

Violonistul Roman Kim va reveni pe scena din Auditorium Maximum, vineri, 20 octombrie, într-un concert simfonic care va prilejui o întâlnire cu lumea de pe marele ecran, prin intermediul muzicii din câteva filme de foarte mare succes precum Stăpânul Inelelor, Lista lui Schindler și Războiul Stelelor. Programul serii va fi completat cu două lucrări semnate Antonín Dvořák și Wolfgang Amadeus Mozart. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” se va afla dirijorul Alexander Gordon. Denitsa Laffchieva, la rândul ei, va prezenta publicului Partea a II-a din Concertul în La major pentru clarinet, KV 622 de Mozart.

Despre dirijoroul Alexander Gordon

Alexander Gordon este unul dintre cei mai versatili muzicieni ai generației sale. El a obținut
recunoaștere internațională pe scena muzicală mondială, atât ca violist, cât și ca dirijor.
În urma invaziei rusești din Ucraina (2022), Alexander și-a schimbat numele de familie din
Zemtsov în Gordon, protestând astfel împotriva agresiunii rusești și a utilizării literelor “Z O V” ca simboluri ale regimului lui Vladimir Putin.

După o carieră de succes ca violist, șef de partidă violă în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Londra la doar 23 de ani, Gordon și-a făcut debutul ca dirijor cu Orchestra Simfonică Finlandeză Lappeenranta în 2014. Și-a consolidat reputația de dirijor colaborând cu Orchestra INSO-Lvov din Ucraina, cu Orchestra Simfonică a Radioului Național din Bulgaria, Orchestra de Cameră Mannheim din Germania, Opera Națională a Ucrainei din Kiev, Orchestra Filarmonicii din Sofia și Orchestra Filarmonicii din Londra.

În calitate de dirijor a colaborat cu unii dintre cei mai buni muzicieni de talie internațională,
printre care se numără Mischa Maisky, Simon Trpceski, Roman Simovic, Boris Garlitsky, Gordon Nicolic și Tabea Zimmermann.

Despre solistul Roman Kim

Roman Kim este recunoscut pe plan mondial ca fiind unul dintre cei mai inovatori violoniști ai timpului nostru. Atunci când, în 2010, a publicat un videoclip pe YouTube, interpretând un aranjament personal al Ariei din Suita orchestrală nr. 3 de Bach, tânărul de 19 ani a făcut senzație. Faptul că interpreta toate cele patru partide instrumentale la vioară solo i-a uimit atât pe experți, cât și pe violoniștii celebri. De atunci, abordarea nonconformistă a muzicii clasice a fost apreciată de publicul din întreaga lume.

După ce a câștigat Concursul Internațional de Vioară Valsesia Musica (2012), Kim a susținut concerte în Italia, Germania, Franța, Ungaria, Rusia, SUA, China, Coreea de Sud, România, Elveția și Taiwan.  În anul 2018, Roman Kim și-a lansat primul album, Kimpossible, realizat la Sony Classical și primit cu entuziasm de criticii din întreaga lume. Născut în Kazahstan, într-o familie de origine coreeană, tătară și belarusă, Kim a început să cânte la vioară de la vârsta de 5 ani. Trei ani mai târziu a plecat la Moscova pentru a urma cursurile Galinei Turchaninova, care, în calitate de profesor la Școala Centrală de Muzică din Moscova, a fost profesoara multor violoniști celebri, printre care Maxim Vengerov.

În 2008, la vârsta de 16 ani, Roman Kim a fost acceptat la Școala de Muzică din Köln, unde a studiat cu profesorul Viktor Tretyakov. Roman Kim locuiește în Köln și studiază compoziția la conservatorul de acolo. Cântă la o vioară pe care a conceput-o el însuși și care a fost realizată în anul 2015 în atelierul lutierului Alexander Hazin (Köln) , fiind denumită Superior.

Despre solista Denitsa Laffchieva

Clarinetista britanico-bulgară Denitsa Laffchieva este un muzician recunoscut la nivel internațional, o solistă activă, instrumentist de orchestră și de muzică de cameră. A cântat cu unele dintre cele mai mari orchestre din lume și cu muzicieni importanți, precum Alexander Gordon, Julian Rachlin, Peter Somodari, Kirill Gerestein, Roman Simovic, Patric Gallois, Itamar Golan, Albena Danailova.

A fost angajată ca și clarinetist principal la Simfonia Finlandia și la Filarmonica Tampere din Finlanda, unde și-a început și cariera didactică la Universitatea de Științe Aplicate a Finlandei Centrale. Laffchieva a fost, de asemenea, o binecunoscută personalitate TV, realizând un podcast de muzică clasică pe Canalul 1 al Televiziuni Naționale din Bulgaria.
În afară de muzică, Denitsa Laffchieva este interesată și de managementul artelor, dar și de politică, fiind o susținătoare egalității genurilor.

VEZI ȘI:

“Fall into Classics” – Vezi cum arată noua stagiune de concerte la Filarmonica

Prințesa, Balaurul și Stăpânul Inelelor vin la Cluj

banner