Concert simfonic la Cluj-Napoca, dirijat de Néstor Bayona – află când și unde are loc evenimentul

0

Foști elevi sau absolvenți ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, alături de artiștii Maria Marica (vioară), Cadmiel Boțac (pian) și Cornelius Zirbo (violoncel) vor cânta pe scena Colegiului Academic, vineri, 26 mai 2023. Prezențe deja binecunoscute în spațiul muzical din România și de peste hotare, artiștii vor interpreta operele Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18 și Johannes Brahms – Dublul concert în la minor pentru vioară şi violoncel, op. 102, sub îndrumarea dirijorului Néstor Bayona. Concertul va începe de la ora 19:00, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca, situat pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 5.

Despre lucrări

Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18 marchează unul dintre punctele culminante ale creației compozitorului rus, constituind totodată una dintre cele mai valoroase contribuții la repertoriul pianistic universal. Cu acest concert, Rahmaninov a făcut să sune o nouă voce de compozitor: melodii imposibil de uitat, efecte pianistice strălucitoare, un flux neoprit de idei, o sensibilitate unică a stilului. Prin acest concert pentru pian, Rahmaninov urmează tradiția romantică a genului, în special cea reprezentată de Liszt și Ceaikovski (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Johannes Brahms este primul compozitor romantic care a dedicat un concert instrumental solistic viorii și violoncelului. Astfel, Dublul concert în la minor pentru vioară şi violoncel, op. 102 a fost dedicat renumitului violonist Joseph Joachim și violoncelistului căruia compozitorul îi promisese un concert, Robert Hausmann. Dacă prima parte a concertului aduce în prim plan o structură a formei de sonată adaptată destinației lucrării, partea a II-a surprinde prin intonarea, de către cele două instrumente, a liniei melodice în octave, pentru ca ultima parte, pliată pe o formă de rondo, să prezinte o temă jovială, jucăușă, deschisă diferitelor interpretări (Oana Andreica – Ghid incomplet de concert).

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

VEZI ȘI:

Tina Turner a decedat – Cântăreața se lupta cu o boală incurabilă

Melth Gallery, showroom de obiecte high-end pentru amenajarea băii, se deschide la Cluj-Napoca

Peste 300.000 clujeni și vizitatori au participat la activitățile de la Zilele Clujului

 

banner