Conferința Via Cluj TV: Metropola Cluj se împiedică de Constituție și lipsa de colaborare a autorităților

0

Bucureștiul nu pare să aibă vreun interes în localități ca și Cluj-Napoca, Timișoara sau Oradea să pivoteze zone metropolitane cu statut juridic clar, generatoare de dezvoltare și bunăstare pentru locuitorii acestora. Avem astfel situații în care comune precum Baciu sau Florești devin dormitoare ale Clujului, având mari probleme în a asigura educația copiilor, drumuri adecvate, acces la canalizare și apă curentă în toate localitațile arondate, transport public de călători care să răspundă tuturor nevoilor, spații publice de calitate (parcuri/locuri de joacă/săli de concerte etc.), evenimente culturale și de divertisment.

Totodată, politicile de urbanism nu sunt corelate, astfel încât inadecvarea sau abuzurile sunt oricând posibile. În plus, și autoritățile publice locale ar putea fi mai puțin reticente când vine vorba de întocmirea unei agende comune pe direcții strategice gen drumuri, învățământ, cultură, educație, investiții, business sau divertisment. Este una dintre concluziile Conferinței Cluj Metropola care a fost organizată de Via Cluj TV.

Zoltan Coraian, directorul general al Asociației de Dezvoltare Intracomunitare Zona Metropolitană Cluj, a declarat la Conferința Cluj Metropola că Asociația Zona Metropolitană Cluj rămâne pentru moment doar un forum de dezbateri fără putere de decizie, fără posibilitatea de a atrage fonduri directe, legislația nefiind modificată din 2006.

Coordonatorul Planului Urbanistic General al Clujului, profesorul Adrian Borda, a declarat că Metropola Cluj nu are cadru legislativ și că pentru a deveni un proiect fezabil e necesară modificarea Constituției. Arhitectul Borda a constatat că administrațiile locale nu sunt întotdeauna dispuse să colaboreze între ele pe partea de dezvoltare economică, locuire, servicii publice, utilități sau educație.

Președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, arhitectul Daniela Maier, a declarat că ar trebui să fim capabili să identificăm pentru fiecare localitate din Metropola Cluj elementele specifice care pot să creeze plus valoare (în cultură, educație, transport etc).

Daniela Maier crede că e nevoie de o analiză pluridisciplinară pentru a stabili o strategie pentru următorii 10 ani, cu implicarea autorităților, specialiștilor și a cetățenilor mai ales.