Cornel Cătoi: Anul 2021 a fost unul al proiectelor la USAMV

1

Anul 2021 a fost unul bun pentru comunitatea academică a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, afirmă rectorul Cornel Cătoi. Universitatea clujeană a rămas în elita românească a cercetării, în condițiile în care cadrele didactice au câștigat foarte multe contracte de cercetare.

Potrivit profesorului Cornel Cătoi, valoarea contractelor de cercetare depășește suma de 3 milioane de euro. De asemenea, a crescut numărul de lucrări publicate și relevante la nivel internațional. Universitatea clujeană a rămas în Top 500 Shanghai cu domeniul Medicină Veterinară, iar la nivel național, în clasamentul care include toate universitățile românești, USAMV a urcat două poziții.

De asemenea, 2021 a fost un an bun și din punct de vedere didactic. Unul dintre indicatori este reprezentat de faptul că a crescut concurența la secțiile în limbile franceză și engleză ale universității clujene, în condițiile în care pentru locurile scoase la concurs în cele două limbi de circulație internațională concurează mai ales tineri din Europa de Vest.

Universitatea clujeană a continuat să performeze și în privința proiectelor cu finanțare nerambursabilă, care îi asigură dezvoltarea instituțională. Astfel, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj construiește la Jucu cel mai mare spital de cai de la est de Viena. Investiția este finanțată cu ajutorul banilor europeni. Proiectul presupune și restaurarea unui vechi conac de vânătoare din comuna clujeană, care va fi transformat într-un centru pentru studierea interacțiunii om-animal.

Satul Jucu era cunoscut de sute de ani pentru creșterea cailor de rasă și pentru hipodromul amenajat acolo. În ultimii ani, însă, herghelia de la Jucu a dispărut, în contextul în care fusese cumpărată de o companie norvegiană, care s-a confruntat cu serioase dificultăți financiare. În Jucu, au rămas doar câțiva cai de rasă. Însă tradiția creșterii și îngrijirii cailor de rasă la Jucu renaște cu ajutorul unui proiect realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, care va construi acolo cel mai mare spital de cai din regiune, după cum spune rectorul Cornel Cătoi.

Valoarea proiectului este una considerabilă: Uniunea Europeană asigură suma de 30 de milioane de lei, mai spune rectorul Cornel Cătoi.

Specialiștii universității clujene vor amenaja la Jucu și un centru pentru studierea interacțiunii om-animal, inclusiv a hipoterapiei, utilizată pentru tratarea copiilor care suferă de autism. De asemenea, este posibilă și refacerea hipodromului și reluarea tradiției curselor de cai, care atrăgea elita Transilvaniei în perioada interbelică.

Mai multe detalii, în USAMV Talks.