Cornel Jurju: Doina Cornea a fost un model de curaj!

0

În decembrie 1989, regimul comunist din România își trăia ultimele zile. Românii descopereau modelul de curaj reprezentat de una dintre cele mai nobile figuri ale istoriei recente: Doina Cornea, spune istoricul Cornel Jurju.

Luptătoarea anticomunistă din Cluj nu a fost niciodată o dizidentă; nu a aderat niciodată la la comunism, ci s-a opus, din ce în ce mai puternică ideologiei de extrema-stângă. Doina Cornea a împărtășit valorile creștin-democrate promovate și de Corneliu Coposu și de Ion Rațiu. Și tot Doina Cornea a susținut întreaga sa viață idealul restaurării monarhiei, ideal pe care și-l asumaseră, de asemenea, Corneliu Coposu și Ion Rațiu.

Acum, clujenii au ocazia să redescopere valorile morale asumate de Doina Cornea prin intermediul cărții ”Dincolo de zid”, ajunsă la ediția de doua. Cartea este consecința unor dialoguri purtate de eroina clujeană cu Cornel Jurju.

Memoria lui Doina Cornea începe, în sfârșit, să fie onorată așa cum se cuvine. Strada pe care a locuit a primit numele ei, ca urmare a unei inițiative promovate de Mihai Cucerzan, lector universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Mihai Cucerzan a lansat această idee în 6 mai 2018, prin intermediul unui material publicat de ziarul Adevărul.

De asemenea, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca vor cumpăra casa Doinei Cornea. Imobilul va fi transformat într-o casă memorială. Autoritățile locale vor plăti 283.000 de euro. Suma va fi utilizată pentru a finanța activitatea Fundației Doina Cornea, creată la inițiativa fiului Doinei Cornea, Leontin Iuhas, care are, el însuși, merite incontestabile în lupta cu comunismul.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

banner